Naslovnica ZDK Politika Pokušaj formi...

Pokušaj formiranja vlasti u ZDK: Kako od 21 napraviti 14?

571

Datum je 08.novembar 2018., dan je četvrtak. “ U ZDK sedam stranaka formiralo većinu bez SDA i HDZ-a”, jedan je od brojnih sličnih naslova napisanih iz Zenice gdje su stranke okupljene oko SDP-a potpisale Sporazum o zajedničkom djelovanju.

Datum je 21.01.2019., dan je ponedjeljak. “ Raspad koalicije sedam stranaka u ZDK”, jedan od brojnih medijskih naslova napisanih iz Zenice gdje je održan, ispostavit će se, posljedni sastanak stranaka pokušaja formiranja većine u ZDK.

A između dva navedena datuma održao je desetak javnih sastanaka koalicionih partnera i bar tri puta više onih po ugostiteljskim objektima koji nisu bili javni, u kojima su pojedini pregovarači pokušali osnažiti svoju poziciju u budućoj raspodjeli izbornog plijena. Međutim, očekivano, kada se došlo do tih razgovora nastali su i pravi problemi sada već bivših koalicionih partnera. A vrijeme je teklo I nije išlo u prilog ni strankama sedmorke, ni građanima čiji servis trebaju da budu upravo oni koji su dobili mandate da stvaraju bolji ambijent za život gotovo pola miliona građana ZDK.

Konačan raspad koalicije dao se naslutiti nakon 18.01.kada je SBB ozvaničio povlačenje iz pregovora o formiranju Vlade ZDK. Pregovarač SBB-a, kantonalni predsjednik ove stranke, dr.Ermin Čehić, pregovore je napustio uz opasku da većina I dalje postoji jer je izlaskom SBB-a ostalo ukupno 18 zastupnika u većini okupljenoj oko SDP-a što je dovoljan broj “ruku” da se izglasa nova Vlada ZDK.

Međutim, dan kasnije i SBiH objavljuje da napušta većinu okupljenu oko SDP-a što je značilo da većina formirana u novembru prethodne godine više ne postoji. Nakon toga istupaju i ASDA, te samostalni zastupnik Omer Škaljo. Time se nekadašnji koalicionih potencijal sa 21 zastupnika spustio na 14.

Nova većina u ZDK, kako je ozvaničeno krajem protekle sedmice, okupljena je oko SDA od koje se očekuju konkretni i brzi koraci na formiranju nove Vlade ZDK, prije svega iz razloga odgovornosti prema građanima koji su im dali najveće povjerenje i upravo od njih očekuju da rade odgovorno i efikasno.

Tromost u vođenju procesa pregovora, neodlučnost oko konačnog izbora mandatara, kao i niz drugih faktora, prije svega nemogućnost unutrašnjih dogovora među partnerima rezultirali su osipanjem većine koju je predvodio SDP u ZDK.

Da li SDA može sebi priuštiti istu pogrešku, javnost ZDK znat će u vremenu koje je pred nama….

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.