Naslovnica Lokalne Teme Crna Hronika Pokušaj Općin...

Pokušaj Općine da hajdučki otme prostor Stare pošte od KTK Visoko presuđen na sudu u korist KTK

980

Neka čudna kabadahijsko-politička praksa aktuelne vlasti da otima ono što nije njihovo uz zastrašivanje i trend poskupljivanja svega uz uvođenja novih nameta slomio je zube na primjeru KTK Visoko. Tačnije Sud je presudio da pokušaj kaubojskog otimanja objekta Stare pošte u centru grada koji podsjeća na ovaj sad pokušaj otimanja Doma kulture sa istim scenarijem mijenjanja brave je propao.

Naime, od 1972.godine KTK Visoko koristi taj prostor koji je postao njihov razmjenom imovine sa tadašnjom jednopartijskom vlašću za određenu zemlju na kojoj su komunistički funkcioneri sebi pravili kuće. Kupljena je kao “Računski centar” ili “Stara pošta”. Sporna zgrada je zapravo dio sporazuma kojim je KTK Visoko ustupio Općini zemljište u Vrblju, tadašnje vrijednosti 287.940,00KM (protokol iz 20.3.2004.godine za vrijeme mandata Faruka Salčinovića). Prvi sprat je Odlukom prošlog Nadzornog odbora KTK dat na korištenje „Preporodu“ Visoko. U novembru 2016.godine višečlana delegacija Općine je bez bilo kakvog dokumenta i pravnog akta promijenila bravu, a da pri tome direktora KTK Visoko niko nije ni kontaktirao. Zgrada je siledžijskom metodom okupirana uz nekakav interni zapisnik.

Nakon toga je uslijedila tužba od strane KTK Visoko, a poslije dugih sudskih postupaka i pravosnažnosti  KTK Visoko je dokazao i uknjižio  vlasništvo nad objektom. Poslije izbacivanja BZK Preporod iz prostorija koji su istu koristili kao zakupci kod KTK Visoko, i  nepošteno participirali u pokušaju otimanja objekta od pravih vlasnika prostor je konačno u posjedu stvarnih vlasnika koji su uspjeli dokazati da bahatost i hajdučko shvaćanje  i tumačenje prava otuđene lokalne administracije ne može biti recept koji bi trebao pokazat da vlast može činiti šta im je volja, bez kazne i posljedica.

Interesantno je iz te 2016.godine kako je jedan od svjedoka ili preciznije svjedokinja u svom iskazu rekla da su u Općini Visoko smatrali da je tužilac (KTK Visoko) napustio zgradu i da je zamjena brave izvršena na osnovu usmenih i telefonskih konsultacija sa nečelnicom Općine Visoko!?

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.