Policija uz upotrebu sile uklonila radnike ‘Aluminija’ nakon višesatne blokade

190

Višesatna blokada saobraćajnice M-17 kod tunel Salakovac, sjeverno od Mostara, završena je večeras oko 19:45 sati intervencijom specijalne policije.

MARKETING

Specijalci su sa saobraćajnice uklonili radnike Aluminija koji su taj dio magistralne ceste držali zatvorenim od 15 sati.

Protest radnika Aluminija, koji su na taj način htjeli skrenuti pažnju na iznimno tešku situaciju u nekadašnjem gigantu, krenuo je jutros blokadom M-17 južno od Mostara, a nastavljen je poslijepodne blokadom iste saobraćajnice sjeverno od Mostara.

Što se tiče same situacije u Aluminiju nema nikakvih novosti i, kako sada stvari stoje, pogon će u ponoć biti iskopčan s visokonaponske mreže.

Radnici su tokom dana upozoravali kako će nagli prestanak rada dovesti do hlađenja i stvrdnjavanja tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što u praksi znači konačni kraj Aluminija.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara