Naslovnica BiH Poljoprivredn...

  Poljoprivrednici traže isplatu poticaja, sredstva im potrebna za sjetvu

  49

  Poljoprivrednici s područja Federacije Bosne i Hercegovine traže isplatu poticaja za treći kvartal protekle godine, koji su blokirani zbog kontrola, najviše mljekara i stočara.

  – Mi ne tvrdimo da nepravilnosti nema, ali kontrole ovog tipa nisu rješenje, mogu trajati tri godine, a poljoprivrednicima novac treba već u martu, za sjetvu – kazao je novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo te predložio da poticaji budu isplaćeni, a da inspekcija kontrole vrši nakon toga.

  Naveo je da samo mljekara ima oko 750.

  Također, istakao je da poljoprivednici traže i ukidanje kvartala, da poticaji za mlijeko budu isplaćeni svaki mjesec, a drugi po završetku sezone.

  Predsjednik bužimskog udruženja poljoprivrednika Ermin Veladžić naglašava da kašnjenje poticaja stvara velike probleme i da su poljoprivrednici u situaciji da gase proizvodnju. Smatra da su zakoni kvalitetni, ali da takva mora biti i primjena.

  Poručio je da rješenje za isplatu trećeg kvartala mora biti doneseno u narednih deset dana da bi proizvođači mogli organizirati proljetnu sjetvu.

  – Mi znamo da je ranije ministarstvo ostavilo velike dugove, ali tih dugovanja više nema i vrijeme je da krenemo naprijed – rekao je Veladžić.

  Predsjednik Grupacije mljekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Muhamed Halilović je istakao da poljoprivrednici nisu pristalice protesta te da traže rješenje problema koji je pred njima.

  – Tražimo podršku da bi sačuvali mladež, da ne idu u zemlje EU – poručio je Halilović.

  Udruženje poljoprivrednika FBiH danas je u Vogošći organiziralo sastanak s članovima udruženja poljoprivrednika iz svih kantona.

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.