Naslovnica Lokalne Teme Sport Poražavajuće ...

Poražavajuće brojke nogometaša Bosne u proteklih šest mjeseci

289

Iako pogled na tabelu Prve lige Federacije dovoljno govori, moramo se malo pozabaviti i brojkama kada su nogometaši visočke Bosne u pitanju. Oni koji samo površno prate situaciju će primjetiti da je Bosna u novoj sezoni upisala pet poraza i samo jednu pobjedu, što je jedan od najlošijih početaka za visočki klub i nekako čak i podsjeća na onu katastrofalnu sezonu kada je Bosna još igrala Premijer ligu, a u prvom kolu je Leotar slavio u Visokom sa 9:0. Nakon toga su kola krenula nizbrdo i sada je situacija slična, ali ono što se nikako ne smije zaboraviti i oni koji pomno prate Bosnu će primjetiti je da je negativni niz ustvari puno duži.

Prošle sezone je Bosna katastrofalno odigrala drugi dio prvenstva i tada je u posljednjih sedam kola visočki tim ostao bez ijedne pobjede, a i ukupno su slavili samo dva puta, uz još tri remija. Ne računajući nedavnu pobjedu u Kupu protiv Famosa, Bosna je na posljednjih 12 utakmica upisala deset poraza, te po jedan remi i pobjedu. Od početka drugog dijela prošle sezone (10.mart 2018.g), pa do sada je to 15 poraza, tri pobjede i tri remija. Razlika je samo to što su se ugled i bodovi u drugom dijelu prošle sezone mogli rasipati, a da to ne bude kobno po prvoligaški status, dok je sada situacija drugačija i nema nikakve zalihe bodova, tako da je pretposljednje mjesto objektivan plasman u skladu s onim što vidimo na terenu.

I kada smo već kod brojki, moramo spomenuti i ovo. Nekada možda nije objektivno, ali na prestižnom Transfermarktu, na koji smo se ne tako davno pozivali da se hvalimo vrijednošću Bosnine ekipe, sada stoji da igrački kadar Bosne vrijedi 1,65 miliona eura i na listi federalnih prvoligaša je Bosna četvrta, iza Olimpica, Veleža i Zvijezde. Tabela kaže da su Velež i Olimpic na prve dvije pozicije, da je Zvijezda peta, a da je Bosna pretposljednja sa samo tri boda na kontu i lošiji je tek Novi Travnik, koji na tom istom Transfermarktu i vrijedi najmanje, skoro tri puta manje od Bosne.

Takođe na istom mjestu vidimo da Bosna ima i najmlađu ekipu u ligi, prosjek svega 21,6 godina i rado bi smo rekli da je sve ovo cijena podmlađivanja, da većina tih mladića nisu dovedeni iz drugih klubova na kaljenje, prije svega iz Sarajeva i Željezničara, dok su igrači ponikli u Bosni uglavnom u drugom planu. Toliko o brojkama kada je igrački dio Bosne u pitanju, a o tome što najavljena gradnja tribine i ostala infrastrukturna ulaganja stoje na mrtvoj tački, nekom drugom prilikom.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.