Naslovnica Auto Porsche: Atmo...

Porsche: Atmosferski motori i ručni mjenjači i dalje ostaju s nama

10
Bez obzira na rastuće trendove koji sa sobom donose djelimično i potpuno elektrificirane automobile i sve nemilosrdnije norme o dozvoljenoj emisiji izduvnih gasova, u Porscheu za sada pronalaze adekvatna rješenja s kojima u igri ostavljaju svoje vrhunske atmosferske 6-cilindarske boxer motore koji su često kombinovani s ručnim mjenjačima.
Uz činjenicu da je Porscheovim inžinjerima sve teže i teže ostvariti željeni nivo performansi atmosferskog motora koji se istovremeno može uklopiti u aktuelne eko norme, u njemačkoj kompaniji kažu da još uvijek nije sve tako crno za legendarne motore koji je decenijama sinonim za Porsche.

Nakon nedavnog predstavljanja dvojca (718 Cayman GT4/718 Spyder) koji pokreće 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor, prvi čovjek Porscheovog GT odjela Andreas Preuninger rekao je da u Porscheu neće napraviti grešku koju su (preranim odbacivanjem atmosferskih motora i ručnih mjenjača) napravili u nekim drugim automobilskim kompanijama, jer mnogo kupaca i dalje insistira na tradicionalnim pogonskim rješenjima.

“Atmosferski motor kombinovan s ručnim mjenjačem prvi je izbor za mnogo naših kupaca, a potvrda tome stigla je nakon predstavljanja 6-cilindarskog dvojca iz Serije 718. Zbog njih, njihove radosti i osmijeha na licu koncept atmosferskog motora i ručnog mjenjača bit će u našoj ponudi još najmanje desetak godina“, kaže Preuninger. I hvala vam na tome!
Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.