Naslovnica BiH Poruka reisul...

  Poruka reisul-uleme Kavazovića: Radost Bajrama podijelite sa svima

  28

  Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u poruci povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama pozvao je vjernike da radost Bajrama podijele s porodicom, prijateljima i komšijama, bilo da je riječ o muslimanima ili nemuslimanima.

  Kavazović je podsjetio kako će se danas poslije akšam-namaza svjedočiti pojavi mlađaka, kojim se završava post mjeseca ramazana.

  ”I ovaj ramazan smo proveli snažeći svoju vjeru i odlučnosti da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, porodicama i našim džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koji su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi kroz život”, rekao je Kavazović.

  Izrazio je posebnu sreću što su džamije Ferhadija u Banjoj Luci i Aladža u Foči svaku noć bile pune vjernika ”koji su odlučni sačuvati vjeru u jednog Boga”.

  Uputio je dovu Bogu da vjernicima pomogne odgojiti novu generaciju Bošnjaka muslimana i Bošnjakinja muslimanki “koji će biti bolji od nas i koji će znati čuvati emanet vjere i domovine”.

  “Radost Bajrama podijelite sa svojom porodicom, komšijama i prijateljima. Tuga se smanjuje kada se dijeli, a radost samo povećava. Budite s drugima i uz druge. Posebno se pobrinite da sa našim komšijama nemuslimanima podijelite našu radost. To je nesalomljivi duh Bosne koji prkosi svakom zlu, mržnji i podjelama. Znajte da njega vrijedi čuvati i za njega se boriti”, rekao je Kavazović.

  Podsjetio je kako se drugog dana Bajrama obilježava Dan Šehida te pozvao da se ne zaborave oni koji više nisu s nama, šehide, a koji su svoje živote dali za ove vrijednosti.

  Pozvao je i na obilazak mezarja i osnaživanje sjećanjem na njihovu žrtvu i doprinos očuvanju domovine.

  S posebnim željama Bajram je čestitao vjernicima u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama širom svijeta.

  ”Allahu Milostivi, Učvrsti našu vjeru, Ohrabri nas na putu dobra, Podari nam istrajnost i požrtvovanost, Učini nas iskrenim slugama Tvojim, Daj da u našim srcima nema mjesta za mržnju prema drugima, sinovima i kćerima Ademovim, Udalji nas od zavisti, pohlepe i oholosti i kabul učini naš post i naša dobra djela. Bajram šerif mubarek olsun“, navodi Kavazović na kraju čestitke.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.