Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Posjeta Bosan...

Posjeta Bosanskoj dolini piramida: Marta i Olga Satler u Visoko stigle iz Škofja Loke, a Fondacija očekuje još 50.000 posjetilaca ove godine

737

Iako uvijek zauzet raznoraznim promocijama širom svijeta, grupama turista koje svakodnevno, posebno u ljetnim mjesecima, pohode Visoko, te privatnim i porodičnim obavezama, dr. Semir Osmanagić uvijek pronađe vremena i za novinarske posjete najznačajnijem arheološkom nalazištu u našoj zemlji, ali i mnogo šire, Bosanskoj dolini piramida. Ovo je nekako vrijeme kada se i visočka dolina piramida budi i kada sve veći broj turista pohodi Bosansku piramidu Sunca, Mjeseca, kao i labirinte podzemnih tunela Ravne.

semir osmanagic– Upravo proteklih dana počela je naša ovogodišnja volonterska akcija „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“, a u prvoj grupi imamo 16 volontera iz nekoliko zemalja. Naravno tu su i posjete koje su iz dana u dan sve veće i brojnije, jer je nekako period od maja do oktobra vrijeme najvećeg broja posjeta, kako naše dijaspore, tako i posjetilaca i turista sa svih kontinenata. – kazao nam je Osmanagić.

Fondacija i dalje radi na stalnoj promociji ovog fenomena u srcu BiH, turisti sa svih strana i dalje pristižu, međutim ono što fali je podrška, od lokalne zajednice, preko kantona, pa do države.

arheoloski park– Nemamo podršku nijednog nivoa vlasti u razvoju turističke infrastrukture. Sve posjetioce smatramo gostima Fondacije koje smo mi pozvali i za koje smo osigurali brojne sadržaje. Nadam se da će jednog dana zvanične strukture pokazati više interesa, jer turizam je globalni fenomen i najveća šansa za našu zemlju i njen razvoj. Od početka istraživanja 2006.godine Visoko je posjetilo mnoštvo turista iz cijelog svijeta, ali žalostan je primjer da je Visoko 2006.godine posjetilo 200.000 ljudi, a tri godine kasnije, „zahvaljujući“ raznoraznim pristicima taj broj je pao na 10.000. Međutim, Fondacija je uspjela da ostane u ovom projektu, da se odupremo svim pritiscima, i sada konstantno raste i broj posjeta, tako da ove godine očekujemo 50.000 ljudi koji će posjetiti Visoko. – istaknuo je dr. Osmanagić.

ravne

Da su se svi nivou vlasti, od lokalnih pa do državnog, drugačije postavili prema ovom projektu, Visoko bi već danas imalo stotine hiljada posjeta. Ipak, i ovim posjetama su zadovoljni brojni trgovci koje smo zatekli na Ravnama, a koji se bave prodajom raznih suvenira. Kako kažu posla i prodaje bude, a bitno je da turisti dolaze i obilaze lokacije, pa će uvijek biti i nešto što će turisti kupiti i ponijeti kao uspomenu u zemlju iz koje su stigli. A turisti i volonteri su itekako zadovoljni projektom i boravkom u Visokom.

– Gospodina Osmanagića sam srela na jednom predavanju i odlučila se doći u Visoko. Prvi put sam stigla turistički sa osam kolegica i uživala u Visokom, a nakon toga, evo već petu godinu dolazim ovdje sa prijateljima i porodicom, a ove godine sam se odlučila zajedno sa sestrom Olgom kojoj je 75 godina, priključiti i volonterskoj akciji i dati svoj mali doprinos istraživanjima. Ovdje nam je odlično, sjajno se provodimo, radimo, okruženi pozitivnom energijom i nadam se da ću u Visoko dolaziti još mnogo godina. – kazala nam je 71-godišnja Marta Satler iz Škofja Loke (Slovenija).

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.