Naslovnica ZDK Kultura Posjetite Muz...

Posjetite Muzej Kaknja: Pogledajte stalnu arheološku postavku

40

Utorak, 9. oktobra 2018. godine: Prilikom istraživanja na nekropoli Donja Zgošća kod Kaknja pronađeno je više prstenova, među kojima se ističe bogato ukrašeni pečatnjak od srebra sa pozlatom. Na pločici prstena nalazi se duboko ugravirani ljiljan kao heraldička oznaka, ali i simbol istaknutog pokojnika.

Zasad nije poznato kome je tačno pripadao ovaj izuzetni primjerak srednjovjekovne primijenjene umjetnosti. Može se jedino pretpostaviti da je pripadao nekom članu vladarske dinastije Kotromanića.

Funkcija ovih velikih i teških prstenova nije uvijek bila da se koriste kao pečatnjaci. Oni su služili i kao statusni simbol, a pokazivali su snagu i moć njihovih nosilaca. Pored estetskih svojstava, prstenju je često pridavana magična i apotropejska moć.

Prsten s ljiljanom i brojni drugi vrijedni eksponati se mogu vidjeti u Muzeju Kaknja u okviru stalne arheološke postavke “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka”. Izložbu možete vidjeti svakog radnog dana i subotom od 7:30 do 15:30 h.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.