Poštenije nego prije, svima po 23 biračka mjesta: Ko je išta krao neka vrati sve, ko je bio lopov neka ne bude

860

Visoko je jedan od gradova u kojem su članovi biračkih odbora platili kazne zbog utvrđenih neregularnosti na njihovim biračkim mjestima, a sve nakon prošlih izbora.

MARKETING

Potpuno je smiješna i besmislena bila situacija na prethodnim Lokalnim izborima 2012.godine, kada su pravila bila takva da su svoje predstavnike u biračkim odborima koji kontrolišu regularnost glasanja i broje glasove nakon zatvaranja biračkih mjesta imale i stranke koje u Visokom uopšte ne postoje.

Naravno takav sistem funkcionisanja je omogućavao izbornim lopovima i smutljivcima da kupuju biračka mjesta i tako rezultate prebrojavanja glasova iznose u javnost po vlastitom nahođenju. Konkretno, recimo da na jednom biračkom mjestu imamo dvije stranke koje su u koaliciji i uz njih predstavnike stranaka koje ne postoje u Visokom a koje su ta svoje mjesta prodala lokalnom kabadahiji i lopovu koji je pametniji od ostalih i sa više novca skontao kako do pobjede na izborima. I šta se onda dešava na tom biračkom mjestu. Nakon zatvaranja biračkog mjesta u 19.00h zasjednu četiri člana u ovoj kombinaciji iste stranke, istresu glasačke listiće pred sebe i križaju kako im je čejf, odnosno kako im je naredio predsjednik stranke i takve rezultate “prebrojavanja glasova” šalju u Općinsku Izbornu Komisiju (OIK).

Ovaj vid krađe izbornih glasova na predstojećim izborima je osujećen, bar na način da više lokalne političke kabadahije neće moći kupovati biračka mjesta stranaka koje u Visokom postoje samo fiktivno. Na ovim izborima svaka od 11 stranaka koja je kandidovala svoje članove za Općinsko vijeće dobit će po 23 mjesta u biračkim odborima, s tim da će jedna stranka imati 24 i to će žrijeb odlučiti.

Naravno, i ovdje postoji mogućnost krađe u situaciji u kojoj neke stranke koje se smatraju manje vrijednim i pojedinci lihvari iz tih stranaka, koji su svakako u tim strankama samo da bi služili onim koji su naučili na vlast u Visokom, prodaju svoja mjesta većim od sebe i onim koji su spremni da se bave izbornim spletkarenjem. Takve političke ljubavne relacije u Visokom su evidentne i usko interesno povezane od familijarnog zapošljavanja do drugih vrsta materijalnog interesa. S tim da ih više nije teško prepoznati jer su preofirni u svojoj političkoj jadnosti i neozbiljnosti. Čak i golim okom je vidljivo da više podsjećaju na kurve koje ilegalno uz cestu se bave najstarijim zanatom na svijetu, nego li na nekoga kome treba dati glas.

Komentari

komentara