Poštenije nego prije, svima po 23 biračka mjesta: Ko je išta krao neka vrati sve, ko je bio lopov neka ne bude

916

Visoko je jedan od gradova u kojem su članovi biračkih odbora platili kazne zbog utvrđenih neregularnosti na njihovim biračkim mjestima, a sve nakon prošlih izbora.

MARKETING

Potpuno je smiješna i besmislena bila situacija na prethodnim Lokalnim izborima 2012.godine, kada su pravila bila takva da su svoje predstavnike u biračkim odborima koji kontrolišu regularnost glasanja i broje glasove nakon zatvaranja biračkih mjesta imale i stranke koje u Visokom uopšte ne postoje.

Naravno takav sistem funkcionisanja je omogućavao izbornim lopovima i smutljivcima da kupuju biračka mjesta i tako rezultate prebrojavanja glasova iznose u javnost po vlastitom nahođenju. Konkretno, recimo da na jednom biračkom mjestu imamo dvije stranke koje su u koaliciji i uz njih predstavnike stranaka koje ne postoje u Visokom a koje su ta svoje mjesta prodala lokalnom kabadahiji i lopovu koji je pametniji od ostalih i sa više novca skontao kako do pobjede na izborima. I šta se onda dešava na tom biračkom mjestu. Nakon zatvaranja biračkog mjesta u 19.00h zasjednu četiri člana u ovoj kombinaciji iste stranke, istresu glasačke listiće pred sebe i križaju kako im je čejf, odnosno kako im je naredio predsjednik stranke i takve rezultate “prebrojavanja glasova” šalju u Općinsku Izbornu Komisiju (OIK).

Ovaj vid krađe izbornih glasova na predstojećim izborima je osujećen, bar na način da više lokalne političke kabadahije neće moći kupovati biračka mjesta stranaka koje u Visokom postoje samo fiktivno. Na ovim izborima svaka od 11 stranaka koja je kandidovala svoje članove za Općinsko vijeće dobit će po 23 mjesta u biračkim odborima, s tim da će jedna stranka imati 24 i to će žrijeb odlučiti.

Naravno, i ovdje postoji mogućnost krađe u situaciji u kojoj neke stranke koje se smatraju manje vrijednim i pojedinci lihvari iz tih stranaka, koji su svakako u tim strankama samo da bi služili onim koji su naučili na vlast u Visokom, prodaju svoja mjesta većim od sebe i onim koji su spremni da se bave izbornim spletkarenjem. Takve političke ljubavne relacije u Visokom su evidentne i usko interesno povezane od familijarnog zapošljavanja do drugih vrsta materijalnog interesa. S tim da ih više nije teško prepoznati jer su preofirni u svojoj političkoj jadnosti i neozbiljnosti. Čak i golim okom je vidljivo da više podsjećaju na kurve koje ilegalno uz cestu se bave najstarijim zanatom na svijetu, nego li na nekoga kome treba dati glas.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.