Naslovnica Lokalne Teme Poštenje se š...

Poštenje se širi na sve strane: Jel nepotizam kad načelnica uhljebi vlastitu sestru ili je to neka nova moralna vrlina koja se udomaćila Visokom

1281
Nepotizam je termin kojim se označava popunjavanje radnih mjesta članovima vlastite porodice ili davanje prednosti pri zapošljavanju poznanicima. Kriterij stručne ili lične sposobnosti za određenu funkciju pri tome ne igra odlučujuću ulogu. Može biti i izmišljena pozicija ili radno mjesto za osobu koja često nema stručne i profesionalne kvalifikacije. Kriteriji zapošljavanja na takvo mjesto mogu biti primjerice rodbinske, zavičajne i prijateljske veze ili stranačka pripadnost.
Nedavno smo od nositeljice izvršne vlasti mogli javno na Facebook profilu pročitati nove termine za lopovluk, istina pogrešno adresirane, pa se pitamo da li je “reketiranje javnog prostora”, recimo, kada vlastitu sestru uhljebiš u neki Upravni ili Nadzorni odbor za što pomenuta prima naknadu iz javnog proračuna, iz čega proističe logično pitanje o kakvim onda “crvičima” pričamo koji pune privatne džepove svih ovih prethodnih godina počev od 2012.godine.
Najkonkretnije. Rođena sestra aktuelne načelnice Općine Visoko Amre Babić u prošlom sazivu je bila član Upravnog odbora JU “Centar za kulturu i edukaciju” Visoko. Nakon toga u novom sazivu nove vlasti koju predvodi njena sestra, Lejla Bukva je opet na državnim jaslama, ali ovoga puta je na čelu Upravnog odbora JU “Centar za socijalni rad”. Naravno za pomenute funkcije se prima i materijalna naknada u iznosu od 120,00 KM i zašto bi se novac rasipao nekakvoj svjetini koja nema nikakva primanja kad je bolje da na postojeća primanja iz javnog sektora svih ukućana i ova naknada ide u istu kasu.
Narod je svakako bezlična masa nalik na kokoš i pamti samo onih sedam dana pred izbore. A to što je za 15 mjeseci od imenovanja puta 120KM po sjednici “reketiranjem javnog prostora” inkasirano “crvičak” metodom u porodične svrhe između 1.000 i 1.500KM to nikom ništa!?

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.