Naslovnica BiH Potaknuti mla...

  Potaknuti mlade da raspravljaju o važnim temama

  9

  Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je, u saradnji s fondacijom Konrad Adenauer, Studentskom unijom Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru i Debatnim klubom ”Gorgija“ Univerziteta u Zenici, organizirala prvo debatno natjecanje u Bosni i Hercegovini na kojem su učestvovali univerziteti iz cijele države. Događaj je održan na Pravnom fakultetu Univerziteta ”Džemal Bijedić“, od 12. do 14. aprila 2019. godine u Mostaru.

  Natjecanje je okupilo debatne klubove pet javnih univerziteta iz Tuzle, Banje Luke, Zenice i Mostara.

  Tokom dva dana studenti su debatirali o različitim temama, kao što su borba protiv diskriminacije, sloboda okupljanja, vladavina prava i nezavisnost pravosuđa, te kvaliteta visokog obrazovanja u državi.

  Finalna debata je održana između debatnih klubova Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Banjoj Luci o tome da li je moguće iskorijeniti korupciju u bosanskohercegovačkom društvu, a pobjedu je odnio tim afirmacije sa Univerziteta u Tuzli. Treće mjesto osvojio je Univerzitet ”Džemal Bijedić“ u Mostaru.

  Natjecanje je imalo za cilj potaknuti akademsku raspravu i razmjenu argumenata među studentima i, općenito, među mladim ljudima, o temama koje su od ključnog značaja za napredak društva i koje ističu važnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

  Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku aktivnostima koje potiču mlade ljude, kao buduće lidere, na aktivno uključivanje u društvene i političke procese, čime mogu dati svoj doprinos napretku države.

  Debatno natjecanje podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/AA

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.