Potencijalno opasan asteroid prolazi pored Zemlje i vidljiv je kroz male teleskope

116

Poznat kao 162082 PHA, proći će pored naše planete tokom narednih dana na 16,2 lunarne udaljenosti od Zemlje, što je otprilike 6,2 miliona kilometara.

MARKETING

Ono što je posebno kod “leta” ovog asteroida jeste da se dešava relativno usporeno. S obzirom na njegov ugao približavanja Zemlji, takozvani “lovci na zvijezde” moći će posmatrati kretanje asteroida sve do kraja oktobra.

Italijanski astronom Gianluca Masi uživo će prenositi kompletan let putem njegove web stranice Virtual Telescope Project, zahvaljujući svojim robotskim teleskopima.

“Imati potencijalno opasan asteroid vidljiv sa malim opsegom nije česta pojava. U proteklih 12 mjeseci imali smo samo dva asteroida približno slične veličine. Dakle, ovo je jedinstvena prilika da vidite PHA sa svojim ličnim, malim teleskopima”, poručio je Masi.

Masi je također izradio priručnu kartu zvijezda za one koji žele skinuti prašinu sa svojih kućnih teleskopa. Ukoliko ne uspijete vidjeti asterod 162082 tokom narednih nekoliko noći, on će se ponovo vratiti u oktobru 2140 godine.
Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara