Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Vareša: Novac općine trošio na mobitele, parfeme…

961
Kantonalni sud u Zenici sredinom januara potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika Općine Vareš Avdije Kovačevića zbog toga što je u periodu od 2012. do 2016. godine u više navrata iskorištavajući svoj položaj i prekoračenjem granica položaja sebi i drugim osobama pribavio korist od više stotina hiljada KM.
Kovačeviću se osim pribavljene imovinske koristi za sebe i druge, čime je nanesena šteta općini Vareš, u istom periodu sebi i uposlenicima općine Vareš davao pozajmice u novcu Općine Vareš iako je bio svjestan da ove isplate nisu imale poslovnu svrhu vezanu za djelatnost Općine Vareš i da Općina Vareš nije registrovana da vrši ovakve finansijske isplate i transkacije.

Kako se navodi u optužnici koja je podignuta krajem decembra, a potvrđena sredinom januara ove godine, Kovačević je bez dozvole Općinskog vijeća u BBI banci zaključio Ugovor o izdavanju i korištenju BBI Visa Business poslovne kartice s kreditnim limitom od 10.000 KM nakon čega je od supotpisnika Ugovora, pomoćnika načelnika za privredu i finansije Vareša K. Z., u 15 navrata zatražio da s računa Općine Vareš izvrši uplatu sredstava na navedenu karticu po dospjelom dugu za korištenje s ukupnim iznosom od 64.141,97 KM koje je trošio za svoje potrebe.

MARKETING

Kovačević je s tom karticom kupovao Converse, Lacoste i Adidas patike, novac trošio u Bingo hipermarketu za kućne potrebe, kupovao Bvlgari parfeme od 220 KM, hlače od 140 KM, ali i sunčane naočale od 287 KM.

U rasipništvu na račun Općine Vareš počastio se i s iPhone-om 5S Zlatni i futrolom u ukupnom iznosu od 1.706 KM…

On je kao načelnik 2012. godine protivno svim odredbama Statuta Općine Vareš zaključio Ugovor o zajmu na 5.000 KM, iako to nije smio, a početkom 2013. godine je sa svrhom doznake za liječenje M. Z. uplatio 6.000 KM koje su na kraju potrošene na plaćanje cijene vozila Daimler Chrysler koje je sebi kupio od M. Z.

Novac od Općine Vareš u iznosu od 9.300 KM umjesto za fasaderske radove na zgradi Blok E1 potrošio je za fasadu porodične kuće, a u svemu tome nije zaboravio ni poznanike kojima je plaćao obnovu kuće.

Konkretno u julu 2013. godine platio je dovršetak porodične kuće poznaniku S. M. u iznosu od blizu 3.000 KM. Za zimninicu, koju nikad niko nije vidio u Varešu, s računa općine je potrošio ukupno 120.000 KM.

Brojna druga prekoračenja ovlasti Kovačevića nalaze se u optužnici, a zajedno s njim optužnica je potvrđena i protiv Fuada Kovača kojem je Kovačević obećao zaposlenje na mjesto savjetnika.

Kovač je nabavio lažnu javnu ispravu koju je upotrijebio kao pravu te pomogao Kovačeviću da pribavi sebi korist potpisivanjem ugovora i štampanju knjige “Vareš 1992-1996., Zločin, istina, pravda” nakon čega je zaposlen kao Kovačevićev savjetnik.

Kantonalno tužilaštvo ZDK uputilo je i zahtjev za produženje pritvora Avdiji Kovačeviću zbog osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak. Potpuna optužnica nalazi se na ovom linku.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara