Potvrđena optužnica za ubistvo na Lisovu kod Visokog: Pijani punac zabio nož zetu u grudi

2830

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu koji je Tužilaštvo ZDK podiglo protiv Fikreta Rožajca zbog ubistva 27-godišnjeg zeta Armina Islamovića.

MARKETING

Ubistvo se dogodilo 4. jula u mjestu Lisovo na području općine Visoko oko 19 sati na njivi Hrastova livada. Kako se navodi u optužnici, Rožajac je došao na ovu farmu sa suprugom, kćerkom i njenim nevjenčanim suprugom Islamovićem. Tu su roštiljali i pili alkohol.

Zet je u jednom trenutku, u pijanom stanju (koncentracija alkohola u krvi 2,03 promila) prišao svom automobilu i razbio bočno staklo, potom prišao puncu i uhvatio ga za vrat. Rožajac je lijevom rukom uspio skinuti ruku s vrata, a desnom je iz pojasa izvadio nož dužine sječiva 112 mm i zabio mu ga u predjelu grudi.

Ovim ubodom nanio mu je povrede grudne šupljine, četvrtog rebra, međurebarnog mišića, prednjeg zida desne komore srca i stražnjeg zida desne komore srca. Od ovih povreda Islamović je iskrvario i izgubio svijest. Rožajac je potom izvukao nož i vratio ga za pas te pustio Islamovića da padne na zemlju. Tada je dotrčala njegova kćerka koja je plačući zavrištala “Konju jedan, izbo si ga”, došla je i njegova supruga koja je pitala: “Šta si ovo bolan uradio?”. On joj je zaprijetio da policiji kaže da je Islamoviću povrede nanio bik.

Na insistiranje kćerke, Islamovića su stavili u vozilo i krenuli ka Domu zdravlja u Visokom. Na putu do doma zdravlja povrijeđenog je preuzeo komšija koji ga je nastavio voziti. U međuvremenu je naišao na vozilo Hitne pomoći te je zaustavio svoje vozilo i predao Islamovića njima. On je prebačen u Kantonalnu bolnicu Zenica gdje je konstatovana smrt.

Rožajac se vratio kući sa suprugom i kćerkom te im je još nekoliko puta zaprijetio da ne smiju reći policajcima šta se dogodilo, već da ga je povrijedio bik. U trenutku kada je skinuo krvave patike i krenuo na česmu ispred kuće da sapere krv s ruku stigla je policija koja ga je i uhapsila.

Rožajca se tereti za krivično djelo ubistva. Tužilaštvo ZDK je zatražilo i produženje pritvora zbog bojazni da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze, ponoviti krivično djelo i jer je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna od 10 godina zatvora više te bi njegovim puštanjem na slobodu došli do uznemirenja javnosti.

Rožajac se od 5. jula ove godine nalazi u pritvoru.

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara