Naslovnica BiH Potvrđena pod...

  Potvrđena podrška Mađarske na euroatlantskom putu BiH

  9

  Nakon sastanka predstavnika ministarstava odbrane BiH i Mađarske, održanog danas u Sarajevu, bh. ministrica odbrane Marina Pendeš istakla je da je potvrđena podrška članice Evropske unije i NATO-a BiH na njenom euroatlantskom putu, prenosi Anadolu Agenccy (AA).

  “Od samog osnutka Ministarstva obrane na državnoj razini i otpočinjanja reformskih procesa, kada govorimo o obrani, Republika Mađarska je bila uz nas i pomagala nam. I, kada smo govorili o procesu tranzicije, o uspostavi prvog Trust fonda, o razmjeni iskustava, slanju naših ljudi na njihove akademije, ali isto tako obzirom da je Mađarska zemlja NATO-a, zemlja Evropske unije, te teme su bile neizostavne tokom današnjeg sastanka, gdje je ministar ponovio potporu njegove države BiH na našem europskom i euroatlantskom putu“, kazala je Pendeš i dodala:

  “Razgovarali smo o vidovima buduće bilateralne suradnje i utvrdili da imamo dosta toga zajedničkog, ali i da trebamo iskoristiti i ono što su naučene lekcije, jer i BiH, iako nije članica NATO-a i EU, puno toga je uradila i doprinijela miru u svijetu.“

  Pendeš je naglasila da je dogovorena uzvratna posjeta i eventualna mogućnost međusobnog korištenja bh. i mađarskih centara za educiranje i obuku.

  Tibor Benko, mađarski ministar odbrane, kazao je da je za njegovu zemlju vrlo bitna sigurnost na prostoru Zapadnog Balkana.

  “Zbog toga je veći dio mađarskog ljudstva, koji se nalazi u jedinicama diljem svijeta, raspoređen na Zapadnom Balkanu. Želim potvrditi ministrici, ali i građanima BiH, da Mađarska i dalje svojim prisustvom želi nastaviti u EUFOR-ovim aktivnostima. Jednako razmišljamo vezano za sigurnost i mir Evrope i svijeta. Važno je naglasiti da je objema stranama važno da bude osigurana mogućnost za siguran život, bilo da je to u Iraku, Afganistanu ili centralnoj Africi. Stalo nam je da osiguramo tim ljudima na tim prostorima da mogu živjeti u svojim zemljama“, rekao je Benko.

  On je istakao da je jako bitno priključenje BiH euroatlantskim integracijama, a da će joj Mađarska na tom putu dati bezrezervnu podršku.

  “Pozdravljam odluku NATO-a da prihvati prvi godišnji plan BiH. Stoga je na tom putu BiH, Mađarska spremna prenijeti joj sve informacije i saznanja. Naglasio sam i pred ministricom da je adekvatno pripremanje, edukacija i obuka vojnika nešto što je neophodno za njihovu pripravnost. Zato sa malim zakašnjenjem želim čestitati Dan Oružanih snaga BiH, 2. decembar“, kazao je Benko.

  Pendeš je dodala da su se nakratko dotakli problema migracija te da joj je mađarski ministar prenio njihova iskustva. Kada je, pak, riječ o aktiviranju MAP-a i eventualnom članstvu istakla da BiH ima još jako puno toga napraviti.

  “Ne mislim da je iko u BiH protiv toga da napravimo reforme koje će dovesti BiH do toga da bude funkcionalna zemlja, da svi njeni konstitutivni narodi budu zadovoljni svojim statusom i pravima, kao i ostali“, istakla je Pendeš, ne odbacivši mogućnost da se o eventualnom prijemu u NATO građani BiH izjasne na referendumu.

  I mađarski ministar se osvrnuo i na ono što BiH čeka na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, rekavši da je za to neophodno ispuniti mnogo uslova i preći mnogo “stepenica“.

  “Pristupiti savezu koji ima 29 članica, nije tako jednostavna stvar. Mađarska nije postala članica za godinu dana. Iza toga stoji jako puno napora i naš put je trajao jako dugo“, naglasio je Benko.

  Pendeš je na kraju istakla i da je posjeta mađarskog ministra odbrane bila jako važno i zbog činjenice da će ambasada njegove zemlje u BiH naredne godine biti kontaktna tačka kada je riječ o putu ka NATO-u.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.