Povećan broj pacijenata sezonske gripe u USK i SBK

97

Sa promjenom vremenskih uslova došlo je do povećanog broja pacijenata, naglašavaju, sa simptomima sezonske gripe. Na području Unsko-sanskog katona nema niti jednog slučaja hospitalizacije pacijenata sa simptomima korona virusa. Ipak Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona izdalo je saopćenje za javnost kako bi se provodile preventivne mjere. Krizni štab Kantonalnog ministarstva zdravstva USK u cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje otkazivanje ekskurzija i organiziranih putovanja u inozemstvo. U skladu s tim Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulutre i sporta nalaže svim obrazovno-odgojnim instituacijama.

„Da eventualno planirane ekskurzije koje su bile dogovorene za inozemstvo da se one odgode do daljnjeg. Drugo preventivno da se prostorije koje koriste učenici i zaposlenici da se dodatno dezinfikuju. Sljedeća preporuka Ministarstva da se nabave sanitarni dezinfikatori koji bi dodatno higijenu ruku poboljšali“, kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Veliki broj oboljelih od gripe i u SBK

Iako zvaničnih podataka iz Zavoda za javno zdravstvo o stvarnom broju od sezonske gripe na području Srednjobosanskog kantona nema, stanje na terenu govori o sve većem broju oboljelih. Da je tako, potvrđuje zabrana posjeta u kantonalnoj bolnici Travnik, ali i veliki broj izostanaka učenika u osnovnim školama. Zbog toga su naprimjer u Osnovnoj školi Travnik odgodili i učeničke ekskurzije, planirane u zemlje regije. U Domu zdravlja Travnik privremeno je obustavljeno i obavezno vakcinisanje djece, potvrdili su za našu televiziju.

„Zaista imamo povećan broj oboljele djece. Ponedjeljak je bilo preko norme, znači pojačano preko 250 smo imali kojih je prošlo kroz odjel. Ti simptomi najčešće krenu sa visokom temperaturom, neka djeca povraćaju, imaju simptome i gastroindestrinalnog trakta“, rekla je dr. Alisa Islamović-Hrnjić, pedijatrica.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara