Najava: Promocija knjige o pismu i jeziku srednjovjekovne Bosne, autora mr. Mehmeda Kardaša

1535

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a u okviru programa obilježavanja ovog značajnog datuma u našem gradu biti će upriličena promocija prve knjige autora mr. Mehmeda Kardaša. Knjiga pod naslovom “Jezik i grafija srednjovjekovne bosanske epigrafike”, kao proširenje magistarskog rada našeg sugrađanina Mehmeda Kardaša, prvi put će biti predstavljena javnosti upravo 25. novembra u Visokom, a sama promocija bit će održana u Velikoj sali Općine Visoko sa početkom od 18:00 sati.

Promociji knjige o pismu i jeziku srednjovjekovne Bosne, u svojstvu promotora, prisustvovat će prof. dr. Dževad Jahić, sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, mr. Ramiza Smajić, sa Instituta za istoriju Sarajevo i mr. Zenaida Karavdić, sa Instituta za jezik u Sarajevu.

mr. Mehmed Kardaš
mr. Mehmed Kardaš

Sam autor knjige, Mehmed Kardaš, rođen je 25. 10. 1985. godine u Visokom, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 2008. godine, a maja 2013. godine odbranio je magistarski rad “Jezik i grafija srednjovjekovne bosansko-humske epigrafike”. Pedagoško iskustvo stjecao je radeći kao profesor Bosanskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru “Hazim Šabanović” u Visokom i Gimnaziji “Visoko”. Na Institutu za jezik (Odjeljenje za Historiju jezika) radi u zvanju višeg stručnog saradnika. Predmet njegovog naučnog interesovanja je korpus srednjovjekovnih bosanskih spomenika, a naročito digitalizacija toga korpusa. U okviru projekata Međunarodnog Foruma Bosna digitalizirao je psaltir iz Hvalovog zbornika za knjigu Bosanski psaltir (ur. Lejla Nakaš i Catherine Mary MacRobert, Sarajevo,2012) te Vrutočko bosansko četveroevanđelje (ur. Lejla Nakaš, Sarajevo, 2014). Ispred stručnog tima Zavičajnog muzeja Visoko, a u suradnji sa Orijentalnim institutom u Sarajevu, učestvovao je u izradi poglavlja Običaji i predaje unutar monografije Visoko i okolina kroz historiju II, osmanski period.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.