Naslovnica Zanimljivosti Fitness Povratak fizi...

Povratak fizičkim aktivnostima nakon pauze može biti dugotrajan i mukotrpan proces

Da biste se vratili u radnu rutinu nakon decembarske pauze pune poslastica i neaktivnosti, morate smisliti nove ciljeve kako biste se održali u pokretu. Portal Health24 donosi listu od pet savjeta kako da se vratite trčanju i treniranju nakon odmora.

23

Nakon što ste istrčali svoj prvi maraton u jednom trenutku ste sigurno osjetili da ste spremni za bilo koji eksperiment kako biste poboljšali svoj učinak. Prije nego što ste krenuli na ovaj dugotrajan i mukotrpan put, obećali ste sami sebi da nećete pasti u zamku i da ćete uvijek biti spremni za trčanje. Međutim, morate imati na umu da je izuzetno teško vratiti se u kondiciju nakon perioda odmora.

Ne možete nastaviti tamo gdje ste stali

Za razliku od kancelarijskog posla, ne možete se jednostavno vratiti rutini obavljanja fizičkih poslova. Morate shvatiti da vaši mišići i aerobne sposobnosti postaju kolateralna šteta odmora. Međutim, i to mnogo zavisi od trajanja vaše pauze. Ako uzmete, recimo, dvije sedmice odsustva, možete izgubiti od pet do sedam posto svog aerobnog kapaciteta, dok bi prekid od tri mjeseca povećao taj nivo za od 25 do 30 posto. Ukoliko želite početi trčati ili možda imati neki fitness režim, nemojte prerano pretjerivati, jer vas to može dovesti do različitih povreda.

Postavite nove ciljeve

Najbolje je da jednostavno uživate u trčanju, a to ćete postići ako trčite sa svojim prijateljima umjesto da se očajnički fokusirate na svoj sljedeći sportski cilj. Ne postavljajte sebi previsoke ciljeve vezano za fitness iako ste pod pritiskom.

Prehrambene navike

Nažalost, vrlo je teško raditi na ispravljanju loših navika vezanih za prehranu. Međutim, nije realno drastično smanjiti unos kalorija. Energetska pića su važna kada vam treba instant energija i elektroliti tokom dužeg perioda, ali ono što konzumirate tokom ostatka vremena također utječe na vaše performanse. Dakle, izbjegavajte alkohol, uzimajte manje slatkiša, a više proteina, zelenog povrća i neprerađenih ugljikohidrata.

Na pravite komparacije

Fokusirati se na sopstveni cilj može biti vrlo teško kada ostatak vašeg društva marljivo trenira i na putu je da postigne velike ciljeve. Ako vaš najbolji prijatelj trenira visokim intenzitetom, ne biste trebali svoju kondiciju porediti s njegovom kondicijom zbog toga što ćete se osjećati inferiorno.

Budite strpljivi

Uspjeh ne dolazi preko noći tako da trebate stalno raditi i napredovati. Međutim, u kompletnom procesu vježbanja najvažnije je strpljenje.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.