Naslovnica Lokalne Teme Politika Povratak otpi...

Povratak otpisanih

"Vratite nam Muniba, Ahmeta, Brus Lija, a eto vam feminizam, Reforma javng sektora i Turkofilija"

1450

“U razvijenim demokratijama, i građani i političari znaju da se vlast uzima na revers – dobiješ je na korištenje pa, ako je ne koristiš kako treba i ako nemaš dobre rezultate, ti moraš da je vratiš. Kod nas se vlast uzima kao da je bespovratna, a jedini rezultat koji se računa je – izborni rezultat.”

A pošto mi nismo razvijena demokratija i već dvadeset godina na izborima ne znamo da kaznimo one koji su napravili ovo kako danas živimo, iz prethodne definicije na nas se odnosi samo ovaj posljednji dio … “jedini rezultat koji se računa je – izborni rezultat.” Posljedica izbornog rezultata je plijen koji se zove budžet i javni sektor u koji naredne četiri godine se upošljavaju oni koji umjesto na biro i privatne firme, posao idu tražiti u stranci ili kod predsjednika lično.

Upravo zbog toga pozicije načelnika općine i pozicija predsjednika u stranci koja dobije izbore su ključne dvije pozicije za uhljebljenje i rješavanje životnih problema minimalno na četiri godine i to je razlog za ulizivanje na pravoj strani i razlog više za unutarstranačku borbu za poziciju predsjednika odnosno kandidata za mjesto načelnika.

Munib Alibegović i Ahmet Kurspahić izbačeni su iz OO SDA Visoko iz razloga jer se nisu uklapali u nadolazeće reformatorske vizije podržane iz Sarajeva od strane tadašnjeg predsjednika Sulejmana Tihića. Spočitavala se Alibegovićeva samovolja, despotizam i udaljavanje od stranke, dok je Kurspahiću spočitavano to što se kao Općinski odbor Visoko ništa nije pitalo u Zenici i Sarajevu, te navodno njegova “mehkoća” nasuprot čvrstoj ruci koja je bila potrebna stranci.

Međutim, šta imamo danas? Koja je razlika između sadašnjeg ponašanja Amre Babić u odnosu na tadašnje ponašanje Muniba Alibegovića u odnosu na OO SDA Visoko? Alibegović i Kurspahić se bar nisu tužakali i slali dopise Centrali u Sarajevo niti su podmetali jedan drugom na unutarstranačkim izborima, odnosno nisu minirali jedan drugog u Zenici za vrijeme donošenja nekih značajnih odluka za Visoko. Odnosno, da li se to danas Visoko (kada je u pitanju SDA) pita nešto u Zenici i Sarajevu? Naprotiv, nikad se manje nismo pitali, jer Bakir Izetbegović dobro zna da je Visoko bilo bastion politike umjerenog centra Sulejmana Tihića i zna da je dva puta zaredom u Visokom dobijao manje glasova od Fahrudina Radončića u borbi za bošnjačkog člana predsjedništva.

Ozbiljne stranke, a SDA u Visokom to jeste, uveliko se pripremaju za izbore, moguće da imaju još poneku dilemu oko imena na budućoj izbornoj listi i eventualno malu dilemu oko dva imena koga kandidovati za mjesto načelnika. Tim povodom obilaze se okolna sela, pričaju se velike priče o kapitalnim ulaganjima, vodosnabdijevanju i putnoj infrastrukturi. Na pitanje simpatizera i mještana… “a gdje vam je načelnica, što nam i ona nije došla?” … i nemaju neki odgovor izuzev izlizanog i otrcanog da je zauzeta i da nije imala vremena.

U OO SDA Visoko vjeruju da je Visoko takva sredina i da će uvijek pobjeđivati na izborima, bez obzira što su prije četiri godine dobili jasnu poruku od naroda da su potrošili sav kredit jeftine priče o vjeri i naciji i o tome da su za sve što ne valja u Visokom krivi Srbi i Hrvati kojih gotovo da više i nema u Visokom. Adut sigurnih glasova koje nose “francuske kape” i “nane sa šamijama” potpuno je anuliran pametnim telefonima i društvenim mrežema koji su postali ubojitiji u propagandnom smislu od svakog kolektivnog iftara i džume na kojoj lokalni hodža zloupotrebljava Božiju kuću i poziva da se glasa za “naše”.

munja sopranoMožda zato i ne čudi pokušaj uspostave ponovnog kontakta sa nekadašnjim “despotom” Munibom Alibegovićem od strane “Reformatora”. U konstalaciji kakva trenutno jeste na terenu i sa ugledom koji je bivši predsjednik Kurspahić uživao u mjestima odakle dolazi najveći broj registrovanih birača bio bi od nemjerljivog značaja njegov povratak za izborni rezultat 02.oktobra i svaki glas. A obzirom da u politici “haturi” ne postoje i da su sve spremni dati da ponovo dobiju vlast ne bi bilo čudno da u narednom periodu svjedočimo kako vlastodršci “jedu sve ono što su u proteklom periodu izasrali”.

Način na koji OO SDA Visoko igra pred svake izbore ima mnogobrojnih prednosti ali i svoja ograničenja. Jedno od njih je i da nijedno pravilo ne garantuje uspjeh. Jeste da ljudi više stavljaju u korpu ako su u kupovinu pošli gladni, i jeste da se češće odlučuju za proizvode koji su na polici u visini njihovih očiju, ali sve to ne važi ako su pošli polupraznog novčanika ili ako su proizvod koji je izložen već probali pa im se nije dopao.

 

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.