Povratak otpisanih

"Vratite nam Muniba, Ahmeta, Brus Lija, a eto vam feminizam, Reforma javng sektora i Turkofilija"

1520

“U razvijenim demokratijama, i građani i političari znaju da se vlast uzima na revers – dobiješ je na korištenje pa, ako je ne koristiš kako treba i ako nemaš dobre rezultate, ti moraš da je vratiš. Kod nas se vlast uzima kao da je bespovratna, a jedini rezultat koji se računa je – izborni rezultat.”

MARKETING

A pošto mi nismo razvijena demokratija i već dvadeset godina na izborima ne znamo da kaznimo one koji su napravili ovo kako danas živimo, iz prethodne definicije na nas se odnosi samo ovaj posljednji dio … “jedini rezultat koji se računa je – izborni rezultat.” Posljedica izbornog rezultata je plijen koji se zove budžet i javni sektor u koji naredne četiri godine se upošljavaju oni koji umjesto na biro i privatne firme, posao idu tražiti u stranci ili kod predsjednika lično.

Upravo zbog toga pozicije načelnika općine i pozicija predsjednika u stranci koja dobije izbore su ključne dvije pozicije za uhljebljenje i rješavanje životnih problema minimalno na četiri godine i to je razlog za ulizivanje na pravoj strani i razlog više za unutarstranačku borbu za poziciju predsjednika odnosno kandidata za mjesto načelnika.

Munib Alibegović i Ahmet Kurspahić izbačeni su iz OO SDA Visoko iz razloga jer se nisu uklapali u nadolazeće reformatorske vizije podržane iz Sarajeva od strane tadašnjeg predsjednika Sulejmana Tihića. Spočitavala se Alibegovićeva samovolja, despotizam i udaljavanje od stranke, dok je Kurspahiću spočitavano to što se kao Općinski odbor Visoko ništa nije pitalo u Zenici i Sarajevu, te navodno njegova “mehkoća” nasuprot čvrstoj ruci koja je bila potrebna stranci.

Međutim, šta imamo danas? Koja je razlika između sadašnjeg ponašanja Amre Babić u odnosu na tadašnje ponašanje Muniba Alibegovića u odnosu na OO SDA Visoko? Alibegović i Kurspahić se bar nisu tužakali i slali dopise Centrali u Sarajevo niti su podmetali jedan drugom na unutarstranačkim izborima, odnosno nisu minirali jedan drugog u Zenici za vrijeme donošenja nekih značajnih odluka za Visoko. Odnosno, da li se to danas Visoko (kada je u pitanju SDA) pita nešto u Zenici i Sarajevu? Naprotiv, nikad se manje nismo pitali, jer Bakir Izetbegović dobro zna da je Visoko bilo bastion politike umjerenog centra Sulejmana Tihića i zna da je dva puta zaredom u Visokom dobijao manje glasova od Fahrudina Radončića u borbi za bošnjačkog člana predsjedništva.

Ozbiljne stranke, a SDA u Visokom to jeste, uveliko se pripremaju za izbore, moguće da imaju još poneku dilemu oko imena na budućoj izbornoj listi i eventualno malu dilemu oko dva imena koga kandidovati za mjesto načelnika. Tim povodom obilaze se okolna sela, pričaju se velike priče o kapitalnim ulaganjima, vodosnabdijevanju i putnoj infrastrukturi. Na pitanje simpatizera i mještana… “a gdje vam je načelnica, što nam i ona nije došla?” … i nemaju neki odgovor izuzev izlizanog i otrcanog da je zauzeta i da nije imala vremena.

U OO SDA Visoko vjeruju da je Visoko takva sredina i da će uvijek pobjeđivati na izborima, bez obzira što su prije četiri godine dobili jasnu poruku od naroda da su potrošili sav kredit jeftine priče o vjeri i naciji i o tome da su za sve što ne valja u Visokom krivi Srbi i Hrvati kojih gotovo da više i nema u Visokom. Adut sigurnih glasova koje nose “francuske kape” i “nane sa šamijama” potpuno je anuliran pametnim telefonima i društvenim mrežema koji su postali ubojitiji u propagandnom smislu od svakog kolektivnog iftara i džume na kojoj lokalni hodža zloupotrebljava Božiju kuću i poziva da se glasa za “naše”.

munja sopranoMožda zato i ne čudi pokušaj uspostave ponovnog kontakta sa nekadašnjim “despotom” Munibom Alibegovićem od strane “Reformatora”. U konstalaciji kakva trenutno jeste na terenu i sa ugledom koji je bivši predsjednik Kurspahić uživao u mjestima odakle dolazi najveći broj registrovanih birača bio bi od nemjerljivog značaja njegov povratak za izborni rezultat 02.oktobra i svaki glas. A obzirom da u politici “haturi” ne postoje i da su sve spremni dati da ponovo dobiju vlast ne bi bilo čudno da u narednom periodu svjedočimo kako vlastodršci “jedu sve ono što su u proteklom periodu izasrali”.

Način na koji OO SDA Visoko igra pred svake izbore ima mnogobrojnih prednosti ali i svoja ograničenja. Jedno od njih je i da nijedno pravilo ne garantuje uspjeh. Jeste da ljudi više stavljaju u korpu ako su u kupovinu pošli gladni, i jeste da se češće odlučuju za proizvode koji su na polici u visini njihovih očiju, ali sve to ne važi ako su pošli polupraznog novčanika ili ako su proizvod koji je izložen već probali pa im se nije dopao.

 

 

Komentari

komentara