Povratnici naselja Sjenina Rijeka za Bajram dobili most

114

Bolji poklon za Bajram stanovnici povratničkog naselja Sjenina Rijeka kod Doboja nisu mogli dobiti. Naime, ličnim radom i izdvajanjem, uz podršku Grada, nakon 1969. godine, na mjestu dotrajalog drvenog, izgradili su kvalitetan betonski most koji će omogućiti bolju vezu sa svijetom za oko 300 domaćinstava ovog i susjednih naselja. Uz podršku Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglica rekonstruiran makadamski put uskoro će biti i asfaltiran.

MARKETING

 

Iako je korišten još u vijeme Austrougarske monarhije, izgradnjom novog puta u Sjeninu, put kroz Sjeninu Rijeku je zaboravljen, a drveni mostić preko rječice Kobiljak se urušio.

„Zbog toga je ostao zabačen i niko nije održavao ni put, ni most“, kazao je Sabrija Dubinović, povratnik u Sjeninu Rijeku.

Ne čekajući na pomoć sa strane povratnici su se organizirali i počeli prikupljati novac za izgradnju mosta i kakvu-takvu sanaciju puta.

„Reko sam mom prijatelju Seni, ja ću dati 100 eura. I prvi sam dao i rekao što god treba, tu sam“, kaže Drago Vasić, stanovnik Sjenine Rijeke.

U izgradnju mosta mještani su uložili oko 10.000 maraka.

„Nakon Toga, pošto smo izgradili most, krenuli smo u rekonstrukciju puta u dužini od 1.132 metra gdje smo izvršili iskop kanala“, kazao je Senad Dubinović, predsjednik Građevinskog odbora.

Stanovnici ovog i susjednih naselja prikupili su za ovo oko 20.000 maraka. Gradska uprava je pomogla sa 4.000 maraka, a obećana je i pomoć iiz resornog federalnog ministarstva.

„Grad Doboj je u ovoj godini jedno veliko gradilište i prisutni smo u sve i jednoj MZ. Raduje me da možemo odgovoriti na potrebe naših gradjana i to ćemo raditi i u narednom periodu“, rekao nam je Boris jerinić, gradonačelnik Doboja.

„Poslije ovoga mosta u projektu je predato oko kilometar i sto metara u Federalno ministarstvo za asfaltiranje. Taj projekat je prošao“, izjavio je Sevlid Hurtić, koordinator za povratak u Grad Doboj.

Zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice put će biti asfaltiran do kraja godine.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara