Naslovnica BiH ‘Pravda...

  ‘Pravda za Davida’: Opstajemo i nastavljamo da djelujemo

  32

  Grupa “Pravda za Davida” saopštila je da opstaje uprkos sve težim i sve brutalnijim napadima, te uprkos činjenici što Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, nije u mogućnosti da slobodno djeluje.

  Aktivisti grupe “Pravda za Davida” Dragan Dabić i Ozren Perduv izjavili su na konferenciji za novinare u Banjaluci da će nastaviti da djeluju, jer ih na to obavezuju nepravda i tuga roditelja ubijenog mladića, kao i traženje istine i pravde za Davida Dragičevića.

  Oni su naveli da grupa djeluje 300 dana, a da je od nestanka Davida Dragičevića prošlo deset mjeseci.

  Mladić je nestao 18. marta prošle godine, a njegovo beživotno tijelo je pronađeno u ušću rječice Crkvena u Vrbas 24. marta 2018. godine.

  Policija je prvo tvrdila da je smrt mladića “zadesna”, ali je Okružno tužilaštvo Banjaluka kasnije otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića.

  Ozren Perduv i Dragan Dabić su ukazali na brojne propuste tužilaštva, policije, tvrdeći da je, uporedo s tim, vlast u RS-u svjesno usmjeravala istragu u pogrešnom pravcu.

  “Nestao je izvještaj mrtvozornika, koji je utvrdio da Davidovo tijelo nije bilo 36 sati u vodi, da u džepovima nije bilo mobitela, zbog čega osnovano sumnjamo da je taj izvještaj nestao jer se ne uklapa u priču institucija. Šta je Tužilašto poduzelo da utvrdi ko je odgovoran zbog nestanka ovog izvještaja?”, naveli su aktivisti grupe “Pravda za Davda”.

  Prema njihovim riječima, u samu istragu se “upleo” i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, koji je rekao da je smrt mladića nastupila utapanjem.

  “Zašto se ministar upleo u istragu, to nije njegov posao. Nigdje u svijetu to ministri ne rade. U istragu se upleo i bivši predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je tražio da se obavi dodatna ekspertiza smrti. Da li je predsjednik ovlašten usmjeravati istragu i kako može policija izvršavati njegove naredbe”, upitali su Perduv i Dabić.

  Prema njihovim riječima, da je tužilac radio svoj posao, istragu ne bi vodila policija već sam tužilac.

  Policija je nakon velikog skupa i protestne šetnje građana 30. decembra prošle godine zabranila skupove grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine.

  Od 25. decembra do 31. decembra bilo je privedeno i saslušano oko 20 članova ove grupe, a protiv Davora Dragičevića podnijeta je krivična prijava za “pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja Republike Srpske”.

  Davor Dragičević posljednji put je viđen oko 23 h 30. decembra blizu džamije Ferhadija, kada su ga opkoljavala dva kordona specijalne policije.

  Od tada on se dva puta oglasio putem Facebook grupe “Pravda za Davida” sa nepoznate lokacije.

   

   

  Visoko.co.ba/Ffederalna.ba/Beta

   

   

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.