Praznici ne mogu biti izgovor, vježbe možete raditi bilo gdje

131
Amerikanac Gideon Akande, kojeg je Men’s Health 2015. godine proglasio najboljim trenerom, svake godine posjećuje svoju porodicu u zapadnoj Africi, a tokom pet sedmica boravka održava svoju kondiciju jednako kao i kući.

Srećom, kaže Akande, naviku da vježbate možete ponijeti bilo gdje, bez obzira na to koliko ćete se zadržati. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih savjeta.

MARKETING

Budite realni prema sebi

Vježbanje, razumije se, neće izgledati baš onako kako ste navikli, ali to ne znači da ne možete raditi kvalitetne treninge. Akande u lokalnoj teretani u Nigeriji nije imao sadržaje na koje je navikao u Americi.

Akande tokom odmora čini ono što može samo da ne bi potpuno odustao od vježbanja. “Samo pustim znoj da teče”, kaže on, dodavši da tokom odmora ne želi mijenjati svoje tijelo ili svoj život, već samo da održi kondiciju i snagu.

Radite više sa manje

Akande za sebe kaže da je prije svega bokser, i kao takav često povećava intenzitet svojih vježbi pomoću sparing partnera – a oni nisu uvijek dostupni.

“Još uvijek postoje načini za vježbanje, manjeg intenziteta”, kaže on, napominjući da ne postoji bokser na svijetu koji ne radi “shadow boxing”. Na ovaj način možete poboljšati udarce i kretanje.

Nakon odmora je vrijeme da se ponovno pokrenete. “Ponekad morate odmoriti da biste mogli kasnije jače udarati”, kaže Akande.

Ponesite “teretanu” sa sobom

Akande na odmor odlazi spreman: “Postoji pregršt predmeta koje nosim sa sobom kad putujem”, kaže on, uključujući konop za skakanje, pojaseve otpornosti i prsluk s utezima.

Napominje kako je ključno sa sobom nositi opremu koja se može koristiti bilo kada i bilo gdje.

“Dok imate malo prostora, možete da preskačete konopac i slušate muziku”, istakao je Akande.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.