Naslovnica BiH Preda: Odlasc...

  Preda: Odlascima u Rusiju niko neće postati članica Evropske unije

  14

  Odlascima u Rusiju, niko neće postati članica Evropske unije, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda.

  On boravi u posjeti Bosne i i Hercegovini gdje je s novoizabranim zvaničnicima i nevladinim sektorom razgovarao o izazovima i prioritetima u procesu integracija u Evropsku uniju, a u današnjem susretu s novinarima je apelirao političkim strankama u BiH da u parlamentarnim tijelima za evropske integracije podrže ljude koji, prvenstveno, imaju potrebno znanje o procesu evropskih integracija, a drugo, spremnost za dijalog s evropskim kolegama, a ne za blokadu.

  Cristian Dan Preda naglašava da Bosna i Hercegovina ima akademske stručnjake za evropske integracije te predstavnike nevladinog sektora, pa može iskoristiti i te kapacitete u procesu pregovaranja.

  Preda ističe da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status, kako se nada ove godine, ali i da treba imati ljude spremne za razgovor s evropskim kolegama u Briselu i Strazburu, odnosno puni kapacitet za pregovarački proces.

  Po onome što je tokom aktuelne posjete čuo u kontaktima s predstavnicima domaćeg političkog i nevladinog sektora, optimista je više od njih, kako se čini, rekao je.

  Cristian Dan Preda više puta je tokom obraćanja novinarima naglasio da još nije formirano tijelo, odbor za stabilizaciju i pridruživanje, a Nikola Lovrinović, predsjedavajući zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije, koji se također u ovoj prilici obratio novinarima, izjavio da je obrazložio zašto nije došlo do uspostave tog tijela.

  Lovrinoviću je “briselska slika draga, ali i dejtonsku moramo respektovati“.

  Tijana Cvjetićanin, članica Inicijative za monitoring evropskih integracija, rekla je da nevladin sektor ozbiljno sumnja da će u Bosni i Hercegovini doći do željenih promjena u odnosu na sadašnje stanje.

  Cristian Dan Preda, Nikola Lovrinović i Tijana Cvjetićanin obratili su se novinarima nakon okruglog stola održanog povodom posjete evropskog izvjestioca, a u suradnji Inicijative za monitoring evropskih integracija s Delegacijom Evropske unije u BiH. Tema je bila “Trenutno stanje procesa evropskih integraija Bsone i Hercegovine”.

  Cilj je bio razmjena mišljenja o aktuelnim pitanjima iz oblasti evropskih integracija između različitih institucija BiH i predstavnika organizacija civilnog društva.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.