Predmeti koje je koristio Al Capone prodani za tri miliona dolara, najskuplji je pištolj

210

Na aukciji održanoj proteklog vikenda u Kaliforniji prodani su brojni predmeti koje je koristio zloglasni američki gangster Al Capone.

Tokom aukcije su prodani predmeti u vrijednosti od tri miliona dolara, a riječ je o ukupno 174 predmeta među kojima su bili pištolji, lične fotografije, nakit i namještaj.

Aukcija pod nazivom “A Century of Notoriety: The Estate of Al Capone” obavljena je u privatnom klubu u Kaliforniji, a sudjelovalo je gotovo hiljadu ponuđača. Najpopularniji predmet je bio Caponeov omiljeni pištolj za koji je novi vlasnik izdvojio 860.000 dolara.

Vjeruje se da se radi o najskupljem pištolju iz 20. stoljeća.

Al Capone je bio mafijaš iz Chicaga poznat kao “Državni neprijatelj broj 1”, a tu “titulu” je stekao zbog onoga što je činio tokom dvadesetih godina prošlog stoljeća. On je završio u zatvoru zbog utaje poreza, a nekoliko godina je proveo i u zloglasnom zatvoru Alcatraz.

Njegova imovina je bila u posjedu porodice gotovo 75 godina nakon što je Al Capone preminuo 1947. godine.

Jedna od njegovih unuka, Diane Capone, rekla je da je odlučila prodati predmete jer ona i njene sestre stare, a drugi razlog je to što požari prijete njihovim domovima u Kaliforniji.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.