Predsjednik Indonezije Joko Widodo osvojio drugi mandat

42

Aktuelni predsjednik Indonezije Joko Widodo pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim prošlog mjeseca i osvojio je drugi mandat.

Prema zvaničnim rezultatima izbora objavljenim danas, Widodo je osvojio 55,5 posto glasova, skoro isto koliko su pokazali i preliminarni rezultati, prenosi AP.

Widodov protukandidat drugi put, bivši general Prabowo Subianto, odbio je da prihvati poraz i prošlog mjeseca se proglasio za pobjednika izbora.

Hiljade policajaca i vojnika su u visokom stanju pripravnosti u glavnom gradu Džakarti, očekujući proteste Subijantovih pristalica koji je tvrdio da je došlo do ogromne izborne prevare u trećoj najvećoj demokratiji na svijetu, ali nije iznio nikakav vjerodostojan dokaz.

Glasovi se javno broje i komisija objavljuje obrazac za tabeliranje sa svakog biračkog mjesta na svojoj internet stranici, što omogućava nezavisnu verifikaciju.

Prema indonežanskom izbornom zakonu, Subianto može da se žali na rezultate izbora Ustavnom sudu.

On i članovi njegovog tima najavili su da će mobilizirati narod za ulične proteste, umjesto da se žale sudu jer, kako kažu, ne vjeruju da će to (žalba sudu) donijeti pravdu.

U videu emitiranom posle objavljivanja rezultata, Subianto je ponovo odbio da prizna poraz, ali je pozvao pristalice da se uzdrže od nasilja. Policija je ovog mjeseca uhapsila 31 islamskog militanta koji su, kako je saopćeno, planirali da postave bombe tokom očekivanih uličnih protesta protiv izbornih rezultata.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara