Naslovnica Svijet Predsjednik J...

Predsjednik Južne Koreje želi se četvrti put sastati s Kim Jong-unom

7

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in pozvao je sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una da održe četvrti samit i nastave trend relaksacije tenzija na korejskom poluotoku.

Moon je kazao da je spreman ponovo se sastati s Kim Jong-unom kako bi spasio pregovore između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Proteklog vikenda sjevernokorejski lider Kim Jong-un izjavio je da će dijalog s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nastaviti samo ako SAD pokaže konkretne korake i rješavanju krize.

Kim Jong-un je kritikovao i vlasti Južne Koreje zbog loše obavljene uloge medijatora pregovora između Pyonyanga i Washingtona. Sjeverna Koreja traži od zvaničnog Seula da se “odmakne“ od Washingtona i zastupa korejske interese.

Lideri dvije Koreje Moon i Kim prošle godine su se sastajali u tri navrata.

U februaru ove godine Kim Jong-un se drugi put sastao i s američkim predsjednikom Trumpom, a pregovori su završeni bez postignutog dogovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu i ukidanju sankcija toj zemlji.

Neuspjeli februarski samit Kima i Trumpa povećao je sumnju u uspješnost posredničke misije južnokorejskog predsjednika Moona.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.