Naslovnica ZDK Kultura Predstava Bos...

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice gostuje u Novom Sadu

110

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ”Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” u režiji Mirjane Karanović gostovat će u nedjelju, 29. maja, u takmičarskom programu Sterijinog pozorja u Novom Sadu, saopćeno je iz zeničkog pozorišta.

Ta predstava je nagrađivana u više kategorija. Mirjana Karanović dobila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Enes Salković za najboljeg mladog glumca, a Tanja Šljivar za najbolji dramski tekst na XV festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.

“Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” drama je koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri.

– Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja uporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom – rekla je rediteljica Mirjana Karanović.

U predstavi igraju Mirjana Karanović i Enes Salković. Autorica dramskog teskta je Tanja Šljivar.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.