Predstava “U ime oca” ruši zidove šutnje o djeci rata

149

Predstava “U ime oca” koja govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u ratu u Bosni i Hercegovini gostovat će na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u ponedjeljak 14. oktobra.
Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon.

MARKETING

Predstava “U ime oca” govori o iskustvima članova Udruženja Zaboravljena djeca rata, djece rođene zbog rata i djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.

Tokom rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena. Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u BiH još uvijek ne prepoznaje.

Predstava “U ime oca”, nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt rekao je da je riječ o predstavi koja odgovara repertoarnoj politici te pozorišne kuće te da govori o temama koje nas se tiči, socijalnim, društvenim i ličnim problemima.

Predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata” Ajna Jusić ujedno je i jedna od akterica u predstavi .

“Moja uloga u predstavi je specifična, jer ja glumim ono što ja jesam i sa čim se susrećem”, navela je Jusić.

Ona je također istakla da je značaj te predstave i u tome što je to prilika da se progovori o toj temi, da se probudi svjesnost da djeca rata postoje da prestanu biti nevidljivi, te da pomogne društvu da to prihvati.

Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sabine Kernthaller istakla je da je predstava “U ime oca” dotiče tema prošlosti i budućnosti i koja ističe značaj dijaloga.

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić istakao jer da je riječ o predstavi koja je specifična i kojom mladi glumci uz Ajnu Jusić, šalju univerzalnu poruku koja je primjenjiva u bilo kojem dijelu svijeta.

Darrel Toulon istako je da je želio da dati glas toj djeci, ljudima kako bi ispričali svoju priču. On je također istakao da je riječ o dokumentarnom teatru, ne fikciji, koji transformiše stvarne priče na scenu i koji teži da sruši zid šutnje koji postoji u vezi s tom temom.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara