Predstava “U ime oca” sutra na sceni Sarajevskog ratnog teatra

210

U okviru programa Ljetna scena Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u nedjelju (12.7.) parcijalno će se odigrati predstava Between the Scenes – “U ime oca” s početkom u 21 sat.

MARKETING

Riječ je o dokumentarno-plesnom komadu čiji su autori umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije, a režirao je Darrel Toulon. Predstava “U ime oca” govori o iskustvima članova Udruženja Zaboravljena djeca rata, djece rođene zbog rata i djece rođene kao posljedica silovanja žena u minulom ratu u Bosni i Hercegovini.
Za vrijeme rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena.

Veliki broj njih je zatrudnjelo, a većina ih je rodila djecu koju sistem u BiH još uvijek ne prepoznaje. Predstava “U ime oca”, nastala je u koprodukciji The Alpha Group i Narodno pozorište Tuzla, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. Značaj ove predstave ogleda se u mogućnosti da se progovori o ovoj temi, da se probudi svjesnost da djeca rata postoje kako bi prestali biti nevidljivi, te da pomogne društvu da to prihvati.

Shodno epidemiološkoj situaciji dozvoljena je posjeta za 100 ljudi.

Pored predstave, svi prisutni će imati priliku razgovarati sa članovima Udruženja Zaboravljena djeca rata, predsjednicom/članicom Udruženja Ajnom Jusić, kao i glumcima predstave. Predstavu igraju glumci iz Narodnog pozorišta Tuzla i to: Feđa Zahirović, Marija Novaković, Ermin Avdić, Sadika Kahrimanović, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Nikolina Gagić.

Svoje mjesto možete rezervisati putem Facebook stranice Zaboravljena djeca rata / Forgotten Children of War Association ili se možete javiti na Facebook stranicu SARTR-a ili poslati email na sartr.info@gmail.com.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.