Predstave “Svu moju ljubav” i “Jedvanosimsoboakalomistobo” na sceni SARTR-a

42

Početak nove sezone na sceni Sarajevskog ratnog teatra obilježit će izvođenje predstave “Svu moju ljubav“ Laurenta Mauvigniera, a u režiji Zijaha A. Sokolovića koja je na repertoaru u subotu, 14. septembra, u 20 sati.
“Svu moju ljubav” je tekst u kojem likovi postaju žrtve vlastite prošlosti i sjećanja. Obilježeni tragičnim događajem i deset godina nakon njega “sva njihova ljubav” je usmjerena na potiskivanje/oživljavanje sjećanja. Pisac Mauvignier na vrlo zanimljiv način uspjeva istražiti putanju ljubavi i porodičnih odnosa, svjestan da su nam ponekad za to “istraživanje” potrebni i oni koji nisu više fizički prisutni.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Igor Skvarica, Sead Pandur, Davor Sabo i Dženana Džanić. Autorski tim, pored reditelja i glumaca čine dramaturginja Nejra Babić, scenografkinja i kostimografkinja Adisa Vatreš Selimović, autor muzike Nedim Zlatar i fotograf Dženat Dreković.

Već u utorak, 17. septembra, u 20 sati, svi koji do sada nisu moći će na sceni SARTR-a pogledati višestruko nagrađivanu predstavu “Jedvanosimsoboakalomistobo” autora Nejre Babić i Aleša Kurta, a u režiji Aleša Kurta.

U predstavi igraju: Maja Salkić, Belma Lizde, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Reditelj Aleš Kurt o predstavi:

“Ova režija je nastavak rada na prožimanju drevnog i današnjeg. Radi se o socijalnoj komediji, a ona je po svojoj suštini crna, s tim što ova nije baš crna, nego više tamno siva. Smatram da teatar treba da bude socijalno angažiran i da se zaista bavi problemima društva koji nam najviše smetaju da živimo. Pa eto, ova predstava se upravo bavi takvom tematikom. Pored toga ona je u potpunosti uronjena u teatarske kodove od antičkog doba do danas. Nije nam namjera bila da bilo kome ugađamo. Više smo tu da potaknemo na dobro. Da poučimo. I zabavimo. Ako se to još može.”

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti na telefon 033/ 664 070 ili putem Fb stranice Sarajevskog ratnog teatra.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara