Predstavljena ruta narednog izdanja Tour de Francea

80

Danas je predstavljena ruta najveće biciklističke utrke na svijetu Tour de Francea. Ovo će biti 106. izdanje Toura, a vozit će se od 6. do 28. jula.
U 2019. godini biciklisti će prijeći preko 3000 kilometara, te će se popeti na 30 kategoriziranih planinskih ciljeva, a ruta sadrži i pet planinskih završnica. Vozit će se i 55 kilometara discipline hronometar, a organizatori kažu da će ovo biti “najviši Tour u historiji”. Tri planinska finiša bit će na nadmorskoj visini preko 2000 metara. Vozit će se na Col d’ Izoardu, Col du Galibieru i na 2.770 metara visokom Col d’Iseranu. Ipak, pobjednik Toura mogao bi se odrediti tek na 20. etapi, na Val Thorensu, koji je visok 2.365 metara, a na njemu se nalazi uspon od 33 kilometra, te je ova etapa hronometarska.

MARKETING

“Ovo je najviši Tour u historiji”, riječi su direktora utrke Christiana Prudhommea.

Dužina čitave trke je 3460 kilometara, a početak je u Briselu, šestog jula, dok je zadnja etapa već tradicionalno u Parizu, na Elizejskim Poljanama, koju sprinteri čekaju kako bi se upisali u historiju, a pobjednička ekipa ispija šampanjac. Početak u Briselu je postavljan u čast jednog od najvećih biciklista svih vremena, velikog Eddyja Merckxa. Na Touru će se naći i sedam sprinterskih etapa, a direktor Toura Prudhomme smatra da bi mogle biti dosta vjetrovite. Ipak, prava uzbuđenja slijede tek od šeste etape gdje se vozači penju na La Planche des Belles Filles. Na ovom usponu je slavio Chris Froome 2012. godine, ali sad je produžen i dodane su dionice s nagibom od čak 20%. Nakon toga, biciklistička karavana se seli u južni dio Francuske, prema Pirinejima gdje nas čeka hronometar oko Paua, te finiš na poznatom Tourmalet. Ipak, kao uvijek trka završava u Alpama. Brutalna 18 etapa vozače će odvesti preko Col de Varsa, Col d’Izoarda i Galibiera i to sve u samo 207 kilometara. Naredna etapa bit će duga 123 kilometra i vodit će na Col d’Iseran. Predzadnji dan je rezervisan za hronometar koji završava na Val Thorensu.

(sportsport.ba)

Komentari

komentara