Politika

Predstavnici hrvatskog naroda žele predvoditi put BiH ka NATO-u

Aktuelna politička situacija u BiH i neformiranje Vijeća ministara BiH, kao i saradnja HDZ-ova naše zemlje i RH, bile su među ostalim teme sastanka ovih dviju stranaka koji je održan večeras u Orašju.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović na sastanku u Orašju je izrazio žaljenje što potpisani Princip za formiranje Vijeća ministara BiH i dogovor predsjednika SDA, SNSD i HDZ-a, kao izbornih pobjednika, do jučer nije rezultirao formiranjem vlasti. Kako je istaknuto, ostala je samo želja za napretkom i insistiranje hrvatske strane na pronalasku kompromisa.

“Sve smo to potpisali. Nažalost, izgleda da nismo to na isti način razumjeli da bismo to implementirali do kraja, što znači da smo trebali do jučer imati Vijeće ministara BiH i da se onda potpuno posvetimo kroz resore da realiziramo to sve što smo uradili”, kazao je Čović.

Bez obzira na navedeno, predstavnici hrvatskog naroda žele predvoditi put Bosne i Hercegovine ka NATO-u uz sva iskušenja koja imaju i to nema alternativu. Uspostava vlasti je u interesu svih konstitutivnih naroda u BiH, istakao je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je dodao da BiH u Hrvatskoj ima iskrenog prijatelja i zagovornika ka pristupu naše zemlje Evropskoj uniji.

“Ja sjedim na tim sastancima i znam ko, što, kako i sa kakvim entuzijazmom govori. Tim putem ćemo i nastaviti i, nama posebno je važno, uz respekt prema cijeloj zemlji i svim njenim građanima i konstitutivnim narodima, našim mjerama pomažemo i najmalobrojnijem konstitutivnom narodu, a to su Hrvati”, istakao je Plenković.

Pred početak sastanka, Čović je kazao da podržava slanje ANP-a i put ka Uniji. Na pitanje o tome ko je krivac za neuspostavljanje vlasti u BiH, Čović je istakao da će vrlo brzo isplivati ko je krivac.

Oba lidera su istakla da su odnosi HDZ-a BiH i HDZ-a RH dobri, ali smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja o migrantskoj krizi, međudržavnoj granici, izgradnji Pelješkog mosta i odlagalištu otpada na granici naše zemlje i Hrvatske.

visoko.co.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh