Naslovnica BiH Prekinuta sje...

  Prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

  39

  Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, prekinula je sjednicu sjednicu Skupštine KS, a neizvjesno je hoće li biti nastavljena u ovom sazivu ili će se čekati novi saziv Vlade i Skupštine KS.

  Na dnevnom redu Skupštine po hitnom postupku razmatrane su izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu, koje se odnose na osnovicu za obračun plaća u visini 310 KM i bod za obračun plaća u iznosu od 1.0 koji bi se primjenjivao za period od 1.09.doo 31.12. 2018.godine.

  Zastupnik SKS Mirsad Pindžo (Nezavisni blok) je zatražio od Vlade KS obrazloženje kako će usvajanje izmjena o izvršenju Budžeta uticati na Budžet za 2018. godinu, jer već treba razmišljati i o budžetu za 2019.godine.

  Također je zatražio objašnjenje, da li se povećanje plaća odnosi samo na realizaciju potpisanih ugovora sa sindikatima obrazovanja, te da nije precizirano da li se povećanje odnosi i na zastupnike, ministre i premijera.

  Ministar finansija KS Jasmin Halebić je pojasnio da je sa Vladinom preraspodjelom bilo moguće usvojiti izmjene Budžeta, to su budžetska sredstva, a riječ je o 5,6 miliona KM, te da ovaj proces ima fiskalni efekt.

  Naglasio je da kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja nema efekata na ovu izmjenu Budžeta, kao i da je bilo moguće retroaktivno isplaćivati plaće.

  Zastupnik SKS Mirza Čelik (SDA) smatra da nije korektno neusvajanje izmjena Budžeta prema sindikatima srednjeg i osnovnog obrazovanja, te da je to bio minimum koji se morao realizirati.

  Već ranije su zastupnici zaključkom donijeli odluku da se povećanje plaća ne odnosi na zastupnike, premijera i ministre u KS.

  Neizvjesno je hoće li u ovom sazivu ikako biti najavljena sjednica, ili će se čekati na novi saziv nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi konačne rezultate izbora.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.