Prekomjerni unos ribe može izazvati neželjene posljedice na zdravlje

39

Nema mnogo namirnica koje nude veće zdravstvene beneficije od ribe. Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do podrške zdravlju mozga, jedenje ribe jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje ukupno zdravlje.

MARKETING

Međutim, dok je uživanje u pečenom fileu lososa ili komadu snapera na žaru ukusan i zdrav način života, postoji jedan nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je žive koja se u ribi nalazi u tragovima.

Živa se akumulira u ribi, a prvo ga apsorbiraju fitoplanktoni ili alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako s vremenom sve životinje u moru mogu sadržavati nešto metila žive, iako određene vrste sadrže više od drugih, piše Eat This.

Poput riba koje akumuliraju živu prehranom, i ljudi mogu pohraniti živu u svoje tijelo ako često konzumiraju ribu koja sadrži živu.

Zašto je ovo problem?

Metil živa je otrovni metal, iako mala izloženost ne predstavlja veliku opasnost po zdravlje, prevelika izloženost može rezultirati trovanjem živom, s efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu iskusiti i slabost mišića.

Živa je metal koji potencijalno može oštetiti čovjekov centralni nervni sistem ili mozak i kičmenu moždinu. Kada je centralni nervni sistem oštećen, može se dogoditi mnoštvo ishoda, uključujući stvari koje su blage poput osjećaja glavobolje zbog gubitka pamćenja ili slabosti mišića. Dakle, ako jedete previše ribe, potencijalno unosite previše žive i nesvjesno možete sebi naštetiti.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.