Prema inicijativi Damira Arnauta park u Sarajevu nazvan po heroini Jeleni Vitas

419

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajeva da podrži njegovu inicijativu da se park u sarajevskoj općini Centar nazove po Jeleni Vitas, sarajevskoj heroini koja je ubijena u Jasenovcu.

MARKETING

Jelena Vitas je bila aktivna u Narodnooslobodilačkom pokretu od početka okupacije Sarajeva 1941. Ustaše su je uhapsile 1942. i mučili i ispitivali u sjedištu Ustaške nadzorne službe (UNS). I pored najstrašnijih tortura, nije odala članove NOP-a, čije je brojne živote time spasila. Sredinom 1943. prebačena je u Jasenovac, gdje je pogubljena krajem 1944. Zbog njenih zasluga u antifašističkoj borbi, po Jeleni Vitas su ime ranije nosili vrtić u ulici La Benevolencija (danas sjedište JU Djeca Sarajeva), te ulica u kojoj je bila njena porodična kuća (danas Tahtali sokak).

Arnaut je u februaru podnio poslaničku inicijativu da se po Jeleni Vitas nazove park preko puta Bosanskog kulturnog centra, jer se sjedište UNS nalazilo u ulici Ćemaluša u zgradi koja gleda na ovaj park. Jelena Vitas je bila zatočena u podrumskim i tavanskim prostorijama, a isljeđivana je u prostorijama na gornjim spratovima, odakle se pruža pogled na park. Ovo je prva usvojena inicijativa koja je upućena u ovom sazivu Parlamentarne skupštine BiH, te prva inicijativa koju je niži nivo vlasti ikada usvojio na prijedlog iz državnog parlamenta.

Arnautovu inicijativu su prethodno podržali zbor građana Mjesne zajednice Trg Oslobođenja Centar, Općinsko vijeće Centar, nadležne komisije tog vijeća i Skupštine KS, a današnjom odlukom park je i zvanično dobio ime po Jeleni Vitas. Pored činjenice da će ime ovog parka podsjećati brojne buduće generacije na herojsku prošlost Sarajeva, Arnaut smatra da će se ovim na najprikladniji način obilježiti 100 godina od rođenja Jelene Vitas koja je rođena 5. decembra 1919. godine u Sarajevu.

Arnaut je se zahvaljuje svima koji su bili ključni za uspjeh ove inicijative, među kojim su generali Jovan Divjak i Vahid Karavelić, Dunja Mijatović, Benjamin Isović, Nedžad Ajnadžić, Vera Brigić, Semira Degirmendžić, Elmedin Konaković, Fikret Grabovica, Nedim Škrbo, Jasna Duraković, Dževad Jusić, Amina Gec, Semir Duraković, Edin Bećarević, Igor Radovanović i brojni drugi.

Arnaut je pozvao svoje kolege u državnom parlamentu da pokrenu slične inicijative za imenovanje ulica, trgova, parkova i drugih znamenitosti po antifašističkim herojima u svojim gradovima , prateći primjer koji je Sarajevo danas uspostavilo.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara