Prema mišljenju stručnjaka most za Pelješac mora biti visok najmanje 60 metara

2132

Stručna javnost u BiH izražava zabrinutost najavama da bi Pelješki most mogao biti građen mimo svjetskih standarda koji podrazumijevaju visinu od 60 metara i širinu stubova od oko 500 metara. Tvrde da bi niži most od ovoga onemogućio BiH izlaz u međunarodne vode, što joj je zagarantirano međunarodnim propisima i UN konvencijama.

MARKETING

Isključena BiH

Mehmed Bublin s Građevinskog fakulteta u Sarajevu kaže da bi, ukoliko bi most bio visok 30 metara, to praktično bila pregrada koja bi se nalazila ispred luke i spriječila bi BiH izlaz na otvoreno more.

– Bitno je da BiH zauzme stav o visini mosta i da, ako treba, ide na sudsku arbitražu da bi se spriječila gradnja mosta nižeg od 60 metara – poručio je Bublin.

Na to da je za BiH neprihvatljivo da plovna visina Pelješkog mosta bude niža od 60 metara te da raspon glavnog luka bude manji od 500 metara, upozorava i v. d. predsjednika Pomorskog društva BiH Ševal Kovačević. On ističe da Hrvatska godinama isključuje BiH iz ovog pitanja.

Međunarodni propisi

– BiH ima svoje interese na moru, s nama se mora razgovarati. Spuštanje visine mosta na 30-35 metara i glavnog raspona na 150 metara nije prihvatljivo. Trebaju reagirati Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH jer su oni najodgovorniji – pojasnio je Kovačević i dodao da se pri gradnji ovog mosta moraju primijeniti međunarodni propisi i konvencije o pravu mora.

Kovačević smatra da treba protestnom notom upozoriti Hrvatsku da krši prava BiH, zatim obavijestiti Međunarodnu pomorsku organizaciju i, ako to ne izazove efekt, onda treba pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora te pred Međunarodnim sudom pravde.

Most Sultan Mehmed Fatiha na Bosforu

Visina: 105 metara

Širina glavnog luka: 1.090 metara

Most Veliki Belt:

Visina: 65 metara

Širina glavnog luka: 475 metara

Most Normandija:

Visina: 60 metara

Širina glavnog luka: 856 metara

Komentari

komentara