Premijer Galijašević i ministri iz Vlade ZDK posjetili park “Ravne 2” i tunele, te dali punu podršku projektima Fondacije

477

U posjeti Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, te Arheološko – turističkom parku „Ravne 2“ i tunelima Ravne, boravila je visoka delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem (SDA). Vlada ZDK je još prošle godine upriličila posjet arheološkim i turističkim lokacijama u Visokom, a tad se desila i inicijativa skupštinskog zastupnika Kemala Mušinbegovića o proglašenju parka „Ravne 2“, parkom od kantonalnog značaja. – Jučer (ponedjeljak) smo u sjedištu Vlade ZDK imali sastanak gdje smo definisali pravce djelovanja i dogovorili da u narednom periodu razmotrimo mogućnosti proglašenja ovog područja područjem posebnih obilježja pod zaštitom kantona. Uvjerili smo se da sadržaji koje smo vidjeli zaslužuju poseban pristup, a već smo u prostoRnim planovima definisali ovo područje potencijalnom turističkom zonom i uložit ćemo napore da ovaj kraj u turistIčkom smislu dignemo na još jedan viši nivo. – istaknuo je ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacIja i zaštite okoliša, FahrudIn Brkić (SBB).

MARKETING

Zadovoljstvo viđenim i urađenim u Visokom nije krio ni kantonalni premijer. – Prvi put sam ovdje i izražavam zadovoljstvo viđenim i utisak da je ovo jedan impresivan prostor. Mi kao Vlada ZDK imamo namjeru da podržimo ovakav način rada civilnog sektora. Danas smo govorili i o konkretnim potezima, a pored priče o proglašenju parka „Ravne 2“ posebnim područjem, razgovarali smo i o načinima kako da privućemo što veći broj turista ovamo i kako da ih što duže zadržimo. – istaknuo je premijer Miralem Galijašević (SDA). Goste je kroz park i tunele proveo Semir Osmanagić, te istaknuo kako je park „Ravne 2“ u kratkom periodu postao vrlo atraktivna destinacija u Visokom, te izrazio nadu kako će Fondacija i Vlada ZDK uspostaviti jedan partnerski odnos. I iz ministarstva privrede ZDK u čijoj nadležnosti je turizam, kazali su da u ovoj godini planiraju sredstva za uređenje turističke infrastrukture.

– Posjetom smo vidjeli da ova lokacija ima kapaciteta da privuće veliki broj turista, a ovakve projekte treba podržatI i lokalna zajednica. Ministarstvo na čijem sam čelu planira da u svom programu podrži uređenje turističkih lokacija, a samim tim i ove, i nadam se da ćemo u tome i uspjeti, te da će ova lokacIja iz godine u godinu imati sve veći broj gostiju, a korist od toga će imati i Visoko, i kanton i sama država. – naglasio je ministar privrede ZDK, Zlatko Jelić (HDZ).

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.