Premijer RS-a najavljuje smjene pojedinih ministara

53

Iako tvrdi da je zadovoljan dosadašnjim radom svoje Vlade, premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković najavljuje određene promjene, odnosno da će do kraja ove godine biti smjena na pojedinim ministarskim mjestima. Višković smatra da vlada mora još bolje raditi, dok iz oporbe poručuju da je riječ o kozmetičkim promjenama, te da je premijer svjestan da njegova Vlada loše radi.

Entitetski premijer nije precizirao broj ministara koji bi mogli biti zamijenjeni, ali će, kazao je, promjena biti. U izjavi za pojedine medije nije pominjao razloge za smjene i promjene.

– Smjenjujete nekoga, a razlozi nisu bitni. Da li je to zbog lošeg rada ili nekih političkih razloga, da li zbog hira? Dakle, smjenit ćemo nekoga, ali nemojte pitati za razloge. Koliko je to apsurdno – ocjenjuje politički analitičar i komunikolog iz Banje Luke Mladen Bubonjić.

U proteklom periodu spominjalo se da bi ministarsku funkciju mogla napustiti Dragica Kovač, ministrica trgovine i turizma. Prema dosadašnjim navodima, ministrica Kovač, inače kadar političke partije Demos, nije se uspjela snaći na ministarskoj poziciji. Tvrdi se kako je pripremila i ostavku.

– Ta ostavka nije još uslijedila. Ukoliko bude, kao ozbiljni ljudi ćemo to prihvatiti, razmotriti i ponuditi druge kandidate – kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Demosa-Demokratski savez.

U ovoj ovoj političkoj stranci kažu da su zadovoljni dosadašnjim radom entitetske vlade, ali poručuju kako može i bolje. Iz opozicije kritike na rad vlade, ali tvrdnje da izneseni stavovi premijera Radovana Viškovića služe u dnevno političke svrhe.

– Iz toga se može zaključiti da je Višković svjestan da njegova vlada loše radi, da svi ministri nisu adekvatni za određene pozicije, i to je njegovo priznanje lošeg funkcionisanja u sadašnjem sazivu vlade – smatra Davor Šešić, poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Aktuelnu Vladu RS-a trenutno sačinjavaju ministri iz šest političkih partija: najviše ministarskih mjesta ima Savez nezavisnih socijaldemokrata – osam, tri ministra ima Socijalistička partija, dva ministra DNS, dok po jednog ministra imaju Ujedinjena Srpska, Narodni demokratski pokret i Demos.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara