Premijerka May suočava se s velikim maršom protiv Brexita

81

Britanska premijerka Theresa May udaljila se od plana da održi treće glasanje u Parlamentu o svom problematičnom planu napuštanja Evropske unije, a u subotu se suočila i s demonstrantima koji su se okupili u centru Londona sa zahtjevom da se održi novi referendum.

MARKETING

Očekuje se da će “Marš narodnog glasa“ biti jedan od najvećih protestnih skupova u posljednjih nekoliko godina.

Marš dolazi dan nakon što je May poslanicima rekla da možda neće tražiti usvajanje plana Brexita u Parlamentu sljedeće sedmice. Ona se u petak uvečer obratila parlamentarcima pismom u kojem je naglasila da će plan o izlasku iz EU vratiti u Parlament samo ukoliko bude jasno da postoji dovoljna podrška za njegovo usvajanje.

May je u pismu kazala da će, ukoliko sporazum bude odobren, Velika Britanija napustiti EU 22. maja, što je datum koji je dogovoren sa zvaničnicima EU.

Parlamentarci su do sada u dva navrata odbacili sporazum i posljednjih nekoliko dana nisu pokazali nikakvu jasnu volju za njegovo usvajanje.

Snage koje, kao i May, podržavaju Brexit, opiru se mogućem političkom uticaju marša u centralnom Londonu u znak podrške održavanju drugog referenduma, koji bi biračima u Velikoj Britaniji omogućio da ostanu u EU, uprkos glasanju iz 2016. godine.

Među okupljenima je i 63-godišnji Edmund Sides koji je posljednje tri sedmice pješačio od Velsa kako bi učestvovao na maršu u Londonu.

Sides, inače geolog, kazao je da je tokom puta razgovarao sa ljudima, ohrabrujući porodice podijeljene između “napuštanja“ i “ostanka“ da poprave odnose i razgovaraju.

Više od četiri miliona ljudi potpisalo je ove sedmice elektronsku peticiju za ukidanje člana 50, kojim je formalno pokrenut proces Brexita. “Marš narodnog glasa“ završiće se ispred Parlamenta, koji je i dalje podijeljen oko Brexita.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara