Naslovnica Preporuka Preminuo slav...

Preminuo slavni Pete Shelley

23

Pjevač, tekstopisac i jedan od osnivača punk benda ‘Buzzcocks’ Pete Shelley preminuo je u 64. godini.

Bend je juče “s velikom tugom” potvrdio njegovu smrt i nazvao ga “jednim od najuticajnijih i najplodnijih britanskih tekstopisaca”. Nisu izneseni detalji Shelleyeve smrti ali je navedeno da će više informacija biti saopšteno kasnije.

‘Buzzcocks’ su bili dio punk revolucije koja je sredinom ’70-tih počela u Engleskoj i obuhvatala grupe poput “Sex pistolsa” i “Clasha”. Kao i njihovi savremenici, “Buzzcocksi” su odbacivali ono što su smatrali naduvanim stilom mainstream muzičara i izvodili ekstremno brze, kratke i jednostavne pjesme.

Među najvećim hitovima benda su pjesme “Ever Fallen In Love (With Someone You Shouldn’t’ve)”, “Orgasm Addict” i “What Do I Get”

Na vijest o Shelleyevoj smrti brojni muzičari su mu odali poštu, među kojima i basista Guns N’ Roses Duff Mckgan, basista Joy Divisiona i New Ordera Peter Hook i drugi.

Pete Shelley je rođen u Leeju 1955. kao Peter Campbell McNeish. On i kolega s fakulteta Howard Devoto su osnovali ‘Buzzcocks’ koji su prvi nastup imali u Manchesteru 1976, kao predgrupa “Sex pistolsima”. Devoto je 1977. napustio grupu.

Bend se raspao početkom ’80-tih ali se krajem te decenije ponovo okupio i nastavio sa svirkama i snimanjem albuma.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.