Naslovnica ZDK Sport Press Sportsk...

Press Sportskog saveza ZDK – Vratiti dignitet Sportskom savezu i povećati budžet za sport u kantonu

63

U press sali Gradske arene „Husejin Smajlović“ u Zenici, novoizabrano rukovodstvo Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona održalo je prvu redovnu press konferenciju gdje su predstavljene aktivnosti koje ih očekuju u skorijem periodu, te ono što je urađeno u predhodnih mjesec dana.

Prisutnim su se obratili Elvir Starčević iz Zavidovića, novi predsjednik Sportskog saveza ZDK, Amir Muminović, član UO ispred društva pedagoga ZDK, Dženan Dedić, zamjenik predsjednika i predsjednik SS grada Zenica i Mirsad Srkalović, član UO iz Tešnja. Prisutan je bio i Muamer Čičak tehnički sekretar SS ZDK.

Istaknuto je da je za kratko vrijeme pokrenuto je niz procesa koji imaju za cilj vratiti poljuljani dignitet ovoj krovnoj sportskoj organizaciji u kantonu.

Predsjednik Starčević najavio je formiranje još gradskih Sportskih saveza u gradovima ZDK, koji nisu još formirani, te uključivanje istih u koordinaciju saveza na nivou ZDK.

Obavljeni su razgovori sa resornim ministrom Sinanovićem, kao i sa predsjedavajućim kantonalne Skupštine, kako bi se naprijed navedeni cilj što prije ispunio.

– Naše domaćine smo upoznali sa strategijom sporta 2013. – 2017. godina, koja je realizovana na način koji jeste. Tu je i Zakon o sportu, odnosno njegove izmjene i dopune i najvažnije je da sportski klubovi znaju sa čim mogu raspolagati -, kazao je Starčević.

Na ovim sastancima predstavnici Saveza pokušali su izdejstvovati tačan budžet za sport, jer je do sada bilo izdvajanje od nula do jedan posto, što znači da se moglo desiti da sredstava za sport uopće ne bude.

– Od nula do jedan posto je definitivno neprihvatljivo i pokušat ćemo definisati tačan procenat kako bi smo znali sa čim raspolažemo -, ističe Starčević.

Muminović je istakao cilj škola, a to su MOI, školska takmičenja, promocija školskog sporta, povećanje časova tjelesnog sa dva na tri časa, razni seminari o takmičenjima, te podrška Sportskom savezu ZDK.

Mirsad Srkalović je govorio o formiranju baze podataka, a u toku je izrada i web portala koji će biti baza svih sportskih klubova sa područja kantona. Web portal će sadržavati sve informacije vezane za sport, a koristit će se i postojeće stranice iz gradskih saveza koji to imaju formirano.

Dženan Dedić je, pored ostalog, govorio o položaju i takmičenju klubova u Zenici u saveznom rangu, tj o vraćanju zeničkog sporta na mjesto koje mu pripada.

-Potrebno je vratiti zeničke klubove u najviši, premijerligaški rang, jer su ga izgubili posljednjih godina.

U saradnji sa gradskom upravom radi se strategija razvoja sporta za transparentan rad klubova. Svi klubovi će morati da se uklope u novu strategiju i pravila po kojima će se voditi sport u Zenici -, kazao je Dedić.

Na kraju pressa predsjednik Starčević je rekao da je do kraja godine planirano održavanje dva seminara za sportske radnike ZDK, obilazak svih klubova po općinama, održavanje Skupštine SS ZDK, te iznio ideju da Sportski savez obilježi 29. avgust, dan kantona, nizom sportskih aktivnosti, a jedna od najzanimljivih jeste biciklijada do Dubrovnika kako bi posjetili povelju Kulina Bana.

-Strategija razvoja sporta na području kantona je nešto na čemu će Savez raditi, ali na način da se ona napravi na realnim osnovama i koju će biti moguće provesti na terenu, a ne samo da ona ostane mrtvo slovo na papiru -, zaključio je Starčević.

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.