Naslovnica BiH Privreda Prevent tuži ...

Prevent tuži VW, tražit će dvije milijarde eura

141

Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka poduzetnička porodica Hastor, priprema tužbu “tešku” dvije milijarde eura protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji.

“Tužba će biti dostavljena uskoro”, rekao je za Sueddeutsche Zeitung predstavnik Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko firmi za proizvodnju automobilskih dijelova.

On je odbio reći o kojem iznosu se radi, ali je dodao kako se “radi o milijardama”. Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u autoindustriji, o dvije milijarde eura. Prevent Volkswagenu predbacuje jednostrano raskidanje ugovora i “svjesnu i planiranu prevaru”.

U ljeto 2016. godine firme ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedišta, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila jer je VW navodno prekršio jedan prethodni ugovor.

VW je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, nekoliko stotina miliona eura, postigao sporazum s Preventom koji je međutim prije mjesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Volfsburga.

Prevent sada tuži VW zbog jednostranog poništenja ugovora i “planirane prevare”.

Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao namjeru da isti ugovor prijevremeno poništi. U VW se pravdaju da su 2016. bili “ucjenom prisiljeni” na potpisivanje ugovora i da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju ‘neodrživim’.

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika.

visoko.co.ba/SEEbiz

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.