Prijavite se na besplatne radionice sa sjajnim umjetnicima i fotografima u Sarajevu

94

Zajedno s svojim partnerima, Galerija Brodac i Kuma International u saradnji s Goethe Institutom objavljuju poziv za serijal od šest dvodnevnih radionica s domaćim i međunarodnim umjetnicima i fotografima, na temu sjećanja i savremenih oblika memorijalizacije.

Radionice stavljaju fokus na suvremenu umjetnost i fotografiju u kontekstu suvremenih oblika memorijalizacije. Radionice će se sastojati od teoretskih i praktičnih pristupa, te će koristiti interaktivne, dinamičke i inovativne metodologije kako bi se mladi učesnici u potpunosti uključili.

Zajedno s odabranim sudionicima, umjetnici Ziyah Gafić, Smirna Kulenović, Enrico Dagnino, Mak Hubjer, Velibor Božović i Aida Šehović postavit će i odgovoriti na brojna pitanja o prirodi i vrstama sjećanja, poput: Kako se sjećamo prošlosti, i koja je uloga umjetnosti i fotografije u tom procesu?

Na kraju serijala radionica bit će organizirana grupna izložba u Galeriji Brodac, u decembru 2021. godine.

Radionice su organizirane u sklopu projekta pod nazivom “ReMemory 1992.-2022 .: 30 godina sjećanja kroz umjetnost u Bosni i Hercegovini”. Obilježavajući 30. godišnjicu od početka rata u BiH, projekt fokusira na priče iz Sarajeva i Goražda, i uključuje aktiviste i umjetnike kako bi ponudili lokalno-kontekstualnu perspektivu o posljedicama prošlosti i sjećanja na istu.

Projekt je osmišljen tako da svim sudionicima ponudi temeljito znanje o pojmovima podjela, osporavanim prostorima, vremenima i fluidnostima granica, te da osnaži sudionike da razmisle o ulozi umjetnosti i kulture u društvenoj transformaciji. Glavni cilj projekta je omogućiti otkrivanje prošlosti za zdravu i inkluzivnu budućnost u BiH kako bi se potaknuo jedinstveniji i koherentniji put naprijed. Našim učesnicima će se nuditi jedinstvena prilika za proučavanje prošlosti, a istovremeno će ih ohrabriti i potaknuti na stvaranje aktivnih, angažiranih i odgovornih promjena u svojoj zajednici.

Radionice će se održavati u Galeriji Brodac. Učesnici su pozvani da prisustvuju cijelom serijalu radionica radi optimizacije ishoda učenja, kao i sadržaja grupne izložbe. Participacija je besplatna.

Rok za prijavu je 20. septembra 2021. godine. Zbog restrikcija vezanih za COVID-19, učešće je ograničeno na najviše 10 sudionika. Više informacija potražite ovdje ili se možete javiti na brodacgallery@gmail.com ili info@kumainternational.org. Samo odabrani učesnici/ce će biti obaviješteni o ishodu procesa selekcije.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.