Naslovnica BiH Problemi bivš...

  Problemi bivših branitelja i pred novim sazivom federalne vlasti

  111

  Problemima bivših branitelja bavili su se mnogi sazivi vlasti i većina, uglavnom, pred izbore. Isti problem imat će i novi saziv federale vlasti. Naime, Zakon o pravima demobilisanih boraca BiH ne postoji od 2010. godine. Od tada, ova populacija vrši pritisak na vlast kako bi se konačno riješilo pitanje njihovog statusa. Naznake da će do toga doći pojavile su se pred izbore prošle godine. Međutim, parlamentarci su usvajanjem zakona, ali u različitom tekstu, u dva doma Federalnog parlamenta, očito, samo prikupljali predizborne poene.

   

  Mjesecima su demobilisani borci koji jedva sastavljaju kraj s krajem protestvovali ispred sjedišta Vlade Federacije, a onda su svoje zahtjeve uputili Parlamentu: borački dodatak, objava registra boraca i prekid finansiranja boračkih udruženja.

  – Mi hoćemo, želimo i vi to možete učiniti ako želite za pet minuta – poručio je u maju prošle godine za govornicom Parlamenta FBiH Zdenko Grbavac, predsjednik udruge Zaboravljeni branitelji.

  Pokazalo se da će to trajati puno više. Zakon kojim su borački zahtjevi prihvaćeni usvojen je, ali uz amandmane zastupnika, koje vlada nije prihvatila.

  – To sve skupa košta 74 miliona na bazi 40.000 korisnika – objašnjavao je Zukan Helez, tadašnji zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

  Uslijedilo je usvajanje i u Domu naroda, ali vladine verzije zakona, a ne one usvojene u Zastupničkom domu. I trakavica oko usaglašavanja teksta je počela. Prva stanica Sarajevo. Druga Mostar.

  – Danas su neki delegati rekli da mi ovo ne možemo usaglasiti i da sve vratimo premijeru i Parlamentu i da nakon toga donese završnu odluku – izjavio je u augustu Jasenko Tufekčić, predsjedavajući Komisije za usaglašavanje tekstova zakona.

  A nakon što Parlament nije usaglasio tekstove zakona do zadanog roka, 5. septembra borci su izašli na ulice glavnog grada. O njima od tada politika više nije ni razmišljala. Zato su i u januaru 2019. došli pred Parlament da ih podsjete da na svoj zakon još čekaju.

  – Činjenica je da on mora Vladi to prvo poslati na mišljenje i Vlada će dati svoje mišljenje, ali se vraća u parlamentarnu proceduru da bi se o njemu raspravljalo – izjavio je demobilisani borac Hamza Krkalić.

  Iako sada zastupnik u Federalnom parlamentu, aktuelni federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević se nada da će realno zakonsko rješenje, za koje ima dovoljno novca u budžetu, uskoro ponovo biti u parlamentarnoj proceduri. A postoji i drugo rješenje:

  – Da ovih pet federalnih zakona i 10 kantonalnih svedemo u jedan ozbiljan zakon o pravima branilaca i članovima njihovih porodica i da sva sredstva koja su na raspolaganju pravednije rasporedimo kroz taj zakon i durogorčno riješimo to pitanje – navodi Bukvarević.

  Budžetom usvojenim u Zastupničkom domu prije nekoliko dana nivo sredstava za boračko-invalidsku zaštitu ostao je na prošlogodišnjem nivou – 315,5 miliona, što znači da je 14 miliona na raspolaganju za rješavanja statusnih pitanja demobilisanih boraca. Da bi se ispoštovali svi zahtjevi, uključujući i amandmane iz Zastupničkog doma, bit će potrebno najmanje 100 miliona, a procjenuje se možda i tri puta više od toga.

  – Smatramo da se to može riješiti samo dodatnim fondom za borce koji bi se punio novcem od kladionica i iz nekih drugih poreza iz ušteda sa federalnog i kantonalnog nivoa – kaže Bukvarević.

  Iako u ovom trenutku ne postoji većina u Federalnom parlamentu, ipak se zna da će u njoj biti ili SDA ili SDP, ili možda obje stranke. I jedni i drugi, makar deklarativno, zalažu se za rješavanje boračkih problema. SDP je predlagao amandman na budžet kojim je traženo da se izdvoji novac za elaborat za izradu boračkog registra, ali taj amandman, kao ni skoro 90 drugih nije usvojen.

  – Drugi zahtjev koji oni traže da se ukine finansiranje boračkim udruženjima nije podržan jer će biti u budžetu za 2019. godinu ponovo stavka boračkih udruženja – ističe Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

  – Očekujem da će ova Vlada Federacije u 2019. napraviti za 50% bolje rezultate. Koja god bude, ima spremne parametre – poručio je Asim Sarajlić, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu FBiH.

  A ova aktuelna je tek na isteku mandata, krajem prošle godine, izdvojila devet miliona maraka za jednokratnu pomoć borcima. Dugoročno za njih još nema rješenja. A ona su s novom godinom već trebala stupiti na snagu.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.