Naslovnica Zanimljivosti Fitness Pročitajte os...

Pročitajte osam novogodišnjih fitness odluka za vaše zdravlje

Svaki novi početak nosi nove izazove, te je jako teško natjerati se na redovno vježbanje. Privatna trenerica Minja Huseinović vam donosi nekoliko savjeta kako se nositi sa izazovima sa kojima se možete susresti na svom putu do uspješne godine.

19

Prije svega, postavite ciljeve koje morate ispuniti ove godine. Naprimjer, ako želite smršati napravite popis i odaberite izazov, tj promjenu koja vam je najvažnija, te zatim pratite popis i malo po malo ispunjavajte sve što je na njemu. Ne možete napraviti promjenu odjednom, do nje vas vodi niz koraka.

Isplanirajte koliko treninga ćete imati sedmično i odmah ih uskladite sa poslom i drugim obavezama. Na vrijeme kupite sve namirnice koje ćete konzumirati tu sedmicu i rasporedite ih po danima. Planirajte kako ćete se nositi sa izazovima poput porodičnih proslava sa obiljem hrane koja vas privlači. Minja savjetuje da na druženja idete siti, kako bi vas hrana manje privlačila.

Vagajte se i mjerite svake sedmice i zapisujte rezultate. Nemojte pustiti da prođe sedmica dana u kojoj niste ništa uradili što se tiče novogodišnjih fitness odluka.

“Ako se nešto može izmjeriti, može se i promijeniti”, kaže Minja dodavši da se ne stidite podijeliti sa porodicom i prijateljima svoje ciljeve i planove jer će vam oni pomoći da se držite istih. Oni će vas motivisati da istrajete.

Stručnjaci kažu kako je potreban barem 21 dan da se nova aktivnost pretvori u naviku i otprilike pola godine da postane dio vaše svakodnevnice.

“Jako je važno biti uporan i strpljiv, te postaviti realan cilj i shvatiti da cilj do njega nije linearan. Jedni će postići značajan uspjeh odmah na početku, a nakon toga će naići na određen otpor ili nedostatak motivacije. Drugi će, ipak, na početku sporo napredovati ali će kasnije ubrzati tempo. Važno je dati sebi vremena za promjenu”, kaže Minja.

Ona savjetuje da se nagradite za ostvareni napredak tako što ćete sebi dati slobodan dan od vježbanja ili ćete pojesti nešto čega ste se davno odrekli.

“To se može desiti samo jednom u sedmici, ili još bolje, svake druge sedmice”, kaže Huseinović.

Važno je shvatiti da niko ne donosi ovakve odluke iz zabave, nego iz potrebe.

“Ljudi se odlučuju na ovo jer postoje neke stvari koje moraju promijeniti. Ako se fokusirate na razlog što ste počeli, veće su šanse da ćete uspjeti u naumu. Svoj plan upišite u kalendar, na frižider i u telefon. Napravite sve da postanete što bolja verzija sebe”, kaže naša sagovornica.

Počnite odmah, savjetuje Minja. Na neuspjeh gledajte samo kao na privremeni zastoj, a ne kao na razlog za odustajanje.

“Ako ne možete odvojiti pola sata ili sat, vježbajte bar deset minuta. Ako imate blažu povredu, hodajte, ne morate trenirati. Svaki napor i zalaganje bolji su od odustajanja. I niko nije savršen, priznajte sebi grešku i nastavite prema cilju”, zaključila je Minja.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.