Prodato i presađeno prvo vještačko srce od bioplastike

61

Francuska kompanija “Carmat” saopćila je da je prodala prvo vještačko srce od bioplastike i da je ono presađeno pacijentu u bolnici u italijanskom gradu Napulju.

MARKETING

U saopćenju se navodi da je transplantaciju izvršio tim ljekara predvođen hirurgom doktorom Cirom Maiellom u bolnici Azienda Ospedaliera dei Colli, jednom od centara sa najvećim iskustvom kada se radi o vještačkim srcima u Italiji.

Srce nazvano “Aeson” dobilo je dozvolu EU za prodavanje u decembru prošle godine, na osnovu istraživanja koje je počelo 2016. godine i koje još traje, piše CNBC.

Iz kompanije, čije je sjedište u komuni Velizi Belakuble, navode da je prodaja “Aesona” velika prekretnica koja otvara novo poglavlje u razvoju “Carmata”.

Novo vještačko srce košta više od 150.000 eura, a platio ga je regionalni zdravstveni sistem. Državni sistem ne plaća troškove takvih zahvata dok se u periodu od nekoliko godina ne dokaže da je siguran.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.