Prodavali doniranu poljoprivrednu opremu vrijednu više od milion KM

133

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) započeli su danas, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva “Farmer” na području FBiH u vezi sa krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” i “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, u okviru koje je uhapšeno osam osoba, saopćila je Federalna uprava policije.

MARKETING

Postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je uhapšeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije donirane od NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda.

uhapšene osobe će biti kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 -Livno.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

visoko.co.ba/federalna.ba/Onasa

Komentari

komentara