prof. Adnan Zečević: Visoko, grad na dvije rijeke

309
Ilustracija / Foto: Bojan Krajišnik
Ilustracija / Foto: Bojan Krajišnik

Malo je u svijetu gradova koji se mogu pohvaliti da “leže na dvije rijeke “. Mi Visočani, zahvaljujući našim davnim precima koji su to nekad davno znali prepoznati, imamo tu sreću. Ali to ne vidimo. Za Visočane se to podrazumjeva, nebitan je faktor i ništa više od toga. Kada bih napravio anketu i pitao Visočane šta ova činjenica, grad na dvije rijeke, znači za njih pretpostavljam da bi me blijedo pogledali i da ne bi znali šta ih ustvari pitam.

MARKETING

Generacije Visočana su rođene, rasle i živjele pored ove dvije rijeke, Bosne i Fojnice. Sjećam se da sam u vrijeme mladosti skoro svaki ljetni dan išao uzvodno od grada, u Sejinu Luku, na Zbilje, na Bukove kupajući se uživao sam s rajom i djevojkom na čistoj Fojnici. Tu sam prvi put proplivao i naučio roniti. Sendvič, omlet u samunčiću, sok, dekica, knjiga i vazdan na Fojnici. Najbolje ocjene na fakultetu dobio sam poslije “Ljetnih priprema” uz našu rijeku. Ali to je bilo prije četrdesetak godina.

Danas su pristigle nove generacije. Ja ih od milja zovem “digitalne generacije“. Radeći u nastavnom procesu, često “otvorim” ovu temu. Učenici me uglavnom blijedo gledaju i odsutno slušaju. Kao da kažu “U čemu je problem, profesore?” Rijeke teku, ponekad su tako strašne i divlje, izađu iz svog korita i naprave nam velike štete. I to je to. Imam osećaj da naši digitalci rijeke uopšte ne primjećuju. Znaju da su tu i ništa više od toga. Za njih je rijeka = fekalna, kesama nakićena, kanalizacija. Jedini smisao rijeka je da smeće i otpad koji svakodnevno istresamo u njih što dalje odnesu od nas. Ali, vi, prije svega mladi, koji čitate ovaj tekst nemojte misliti da krivim vas za ovakvo stanje. Upravo suprotno. KRIVI SMO MI.

Mi koji smo digli ruke od naše Fojnice i Bosne pristavši da voda nosi sve, uključujući i nas. Mi koji u svakodnevnim trkama za egzistencijom ili gomilanja bogatstva, ne vidimo u šta su se pretvorile “naša” Bosna i Fojnica. Mi koji godinama čekamo da naše lokalne, legitimno izabrane, uglavnom neuke vlasti, nešto urade umjesto nas. Mi, koji u nastavnom procesu ne odvajamo bitno od nebitnog i koji gledamo samo da zadovoljimo formu, realizirajući nastavni plan i program i žureći da za svaku sitnicu u neznanju učenicima dijelimo jedinice. Mi, koji nemamo vremena kad nas pozovu da damo sebe, svoje znanje, energiju, za zajednicu u kojoj živimo. Mi, koji smo se pretvorili u zavidne, ohole, licemjerne…

SANJAM…

-Načelnici opština Visoko, Kiseljak, Fojnica i Kreševo su potpisali ugovor o realizaciji projekta “RIJEKA FOJNICA = BUDUĆNOST ZA NAŠU DJECU.” Ovaj multi-ekološko-razvojni projekat je potpisan u saradnji sa Evropskom unijom, Svjetskom bankom i Federalnom vladom. On podrazumijeva značajna grant finansijska sredstva, kao i prihvatljive kreditne linije za realizaciju istog.Projekat obuhvata izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u ovim gradovima, uvođenje visokog standarda kvalitete otpadnih voda industrijskih pogona, izgradnju sistema septičkih jama u selima koja gravitiraju ovoj rijeci, te jačanje ekološke svjesti stanovnika. Nadalje, obavezuje sve škole (osnovne, srednje), ekološka udruženja, ribolovna i slična udruženja, medije, da promovišu i educiraju stanovništvo o bitnosti očuvanja flore i faune rijeke Fojnice. Za grad Visoko ovaj projekat uveliko otvara potencijale u daljem razvoju turizma na bazi javno-privatog partnerstva. Planirano je da se u prvoj fazi na Kožarskom mostu u Prijekom, u ljetnom periodu, postavi brana koja će podići nivo rijeke za 1.5m što će omogućiti da se uzvodno, u dužini od 500m aktivira gradsko kupalište. To će oživjeti trenutno zapušteni tržni centar, otvarajući mogućnost za razne sadržaje poput ugostiteljskih, sportsko-rekreativnih sadržaja ( kajaci, trampoline na vodi, skakaonice i ostali aqua sadržaj) te postavljanje kulturne scene na ovom prostoru i sl. Ovaj projekat uvodi i aktivnosti dobrovoljnog angažovanja stanovnika grada Visoko na čišćenju obala rijeke, tri puta godišnje(april, maj, juni) kroz projekat pod nazivom „UMIVANJE RIJEKE FOJNICE“. Za realizaciju istog je zadužena Civilna zaštita grada Visoko. Također, u osnovnim i srednjim školama se u nastavni plan uvodi predmet Ekologija, a svaka škola je dužna da odredi jednog koordinatora za ekologiju, koji će biti predstavnik u ekološkom parlamentu koji će se uspostaviti u gradu Visoko. Grad Visoko uvodi novu službu u gradskoj administraciji SLUŽBU ZA EKOLOGIJU u kojoj će biti i odjel EKOLOŠKA POLICIJA, koja ima zadatak da sankcioniše ekološke ekscese kojih će ,nadamo se, biti sve manje i manje. U realizaciji ovih aktivnosti će se koristiti iskustvima grada Bihaća sa kojim je potpisan ugovor o saradnji. Rijeka Fojnica je nekad bila zlatonosna rijeka. Ubijeđen sam da će to biti i u budućnosti. Mijenjajući rijeku, mijenjamo sebe.
ONA JE NAŠA SLIKA U OGLEDALU.

Visoko.co.ba/prof. Adnan Zečević

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.