Projekti Muzeja grada Zenica: Digitalizacija kao praktična rješenja posebno u vrijeme pandemije

88
Foto: Zenicainfo.ba

Muzej grada Zenice već nekoliko godina realizuje projekat digitalizacije svih svojih postavki. Cilj im je, kako kažu, muzej 21. vijeka i u tome su već uspjeli. Glavni izlagački salon, Muzej grada već je u potpunosti opremljen smart televizorima i all in one touch screen kompjuterima.

MARKETING

Oni su nezmjenjivi za povremene vlastite i gostujuće izložbe.

“Ovo je vrlo praktično rješenje, pogotovo u vrijeme pandemije covid-19. Možemo da razmjenjujemo izložbe sa čitavim svijetom, bez tehničkih problema oko prenosa eksponata i panela. Uz adekvatnu pripremu imate full HD snimak za naše drage posjetiteljke i posjetitelje“, ističe direktor Muzeja grada Zenice, Adnadin Jašarević. Isti takvi uređaji instalirani su i na tvrđavi Vranduk i od velike su koristi posjetiocima koji mogu saznati više od onoga što vide. „U dostupnim sadržajima predstavljamo bosanske stećke,o svim aspektima života u srednjovjekovnoj Bosni, o pravosuđu,umjetnosti,kuhinji…“, napominje Jašarević. Za najmlađe posjetioce dostupne su zanimljive igrice u Muzeju i na Vranduku.

Jedna od stavki našeg projekta, ističe direktor zeničkog muzeja, jeste poseban salon za igre za djecu i mlade sa visokom tehnologijom. „Sve to sa ciljem da bi mladi na tim uređajima mogli gledati edukativne filmove ali i proizvoditi kreacije iz domena dizajna. Igre su edukativnog karaktera i produkt su IT stručnjaka Muzeja grada i kroz njih mladi naraštaji mogu da uče bosančicu, antičko naslijeđe Zenice u vrijeme Bistua Nova, odijevanje i kulinarstvo kroz vrijeme i slično“, saznajemo od direktora ove ustanove. Konačni cilj je digitalnim suportom pokriti sve stalne postave gradskog muzeja gdje će se u audio vizuelnom formatu obogatiti priča o vidljivim eksponatima u muzeju. Mi kreiramo sadržaje jer skupa tehnologija je besmislena bez njih, ističe Jašarević. U ovom projektu imaju snažnu potporu Grada Zenica te nešto manje Zeničko-dobojskog kantona i Vlade Federacije BiH. Bitan finansijski doprinos dolazi i od međunarodnih faktora, prije svih Evropske komisije.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.